ДУМКИ

Андрій Ярмак : Погода, врожай і ціни – що відбувається в Україні

08-07-2020 08:07

0

comments1171

Андрій Ярмак

Економіст інвестиційного центру Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак розповів виданню «Коментарі», як непрості погодні умови позначаться в Україні на врожаї овочів-фруктів і їх цінах в другому півріччі

Після сухої зими і такої ж частини весни Україну спершу накрили дощі, а потім занурило у спеку літо. Як це позначиться на овочах і фруктах, пояснив експерт Андрій Ярмак:

"Погода в цілому поки що досить сприятлива для овочів борщового набору. В принципі вони всі зараз дешевше, ніж роком раніше.

Так, аудит плодоовочевих відділів супермаркетів, проведений 30 червня 2020 року командою EastFruit, показав, що в Києві та Дніпрі спостерігається різке зниження (в середньому на 24%) роздрібних цін в категорії так званих овочів борщового набору (картопля, морква, капуста, цибуля ріпчаста, буряк столовий).

Особливо подешевшала цибуля ріпчаста (на 42% – до 6,63 грн/кг у Києві та 7,75 грн/кг в Дніпрі), що цілком закономірно, адже в минулому році вона оновила всі цінові рекорди.

Буряк впав в ціні приблизно на 41% (до 7,83 грн/кг у Києві і до 7,54 грн/кг в Дніпрі), білокачанна капуста в середньому на 22%, морква – на 9%, а картопля – на 4%.

Так що, якщо не буде катаклізмів, то і в другому півріччі пропорції можуть зберегтися. Правда, можливі "вікна", коли ранні овочі закінчуються, а середні та пізні ще не почали прибирати. Так завжди буває, і тоді ціни можуть підскакувати.

Для сезонних овочів типу огірка, помідора, перцю вплив погоди менш важливий, тому що вони майже всі або вирощуються в захищеному грунті, або на краплинному зрошенні.

Аналогічно по фруктам. Більшість сучасних садів – на краплинному, тому для них дощ – це скоріше мінус, ніж плюс. Тут найважливіше, щоб не було граду або надмірних опадів.

Так що поки, якщо не вважати великих втрат внаслідок заморозків, які понесені навесні, погода істотного впливу на урожай не чинить".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!