ДУМКИ

Євгенія Колесник : Місцеві вибори можуть перенести

09-07-2020 12:07

0

comments1403

Євгенія Колесник

політичний експерт

У Верховній Раді зареєстрували проект постанови №3809 про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня 2020 року. Політичний експерт Євгенія Колесник проаналізувала для видання «Коментарі» ситуацію з підготовкою до цих виборів

"Все, що стосується місцевих виборів (їх проведення або ж можливість їх перенести), прописано в Конституції України. Якщо звернути увагу на цей момент, без зовнішніх маніпуляцій, ми бачимо кілька аспектів для переносу: воєнний або надзвичайний стан. Коли ми беремо чіткі межі, зазначені в Конституції, то ризики зірвати або перенести вибори досить низькі.

Вже є кандидати, які працюють з електоратом, що дає їм право цілком легально отримувати голоси. У той же час, спілкуючись з представниками різних регіонів, спостерігаю неприємний момент: в липні вже повинні формуватися штаби, розроблятися стратегія. Але сьогодні навіть провідні політичні партії не представили своїх кандидатів. І це дає привід задуматися про вибори в цілому.

Та й взагалі виборча система цього року буде швидше авантюрою, ніж якоюсь прорахованою дією. Відкриті списки ускладнюють сам процес – як для виборців, так і для комісії.

Що стосується можливості перенесення виборів та умов для цього. Головним фактором може стати нова хвиля пандемії, про яку говорять вже не перший день. Якщо буде заборона на збір в певному місці певної кількості осіб, потрібно буде міняти сам механізм виборів. Адже явка виборців скоротиться в рази.

Ще один фактор – ми бачимо за останніми соцопитуваннями, що влада втрачає свій електорат. І їй вигідно шукати нову підтримку, для чого потрібна відстрочка часу.

Тому не виключено, що у Верховній Раді ближче до осені буде стояти питання про перенесення місцевих виборів на весну".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!