ДУМКИ

Денис Саква : Український парламент, скоріш за все, знизить зелений тариф

09-07-2020 16:07

0

comments1119

Денис Саква

експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital

У парламенті України на позачерговому засіданні 14 липня можуть розглянути у другому читанні законопроект №3658 про «зелену енергію» (передбачає значне зниження її вартості). Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква оцінив для видання «Коментарі» перспективи його прийняття

Враховуючи, що на чергових засіданнях нардепи розглядають виключно поправки до закону про гральний бізнес (їх подано понад 3,5 тис.), збираються підписи за позачергове засідання. Воно заплановано на наступний вівторок. Серед інших питань на розгляд хочуть винести законопроект №3658 про вдосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. Суть в тому, щоб знизити вартість "зеленої" електроенергії на 6,4 млрд грн щорічно. Противниками законопроекту виступають деякі виробники, які не погоджуються зі зниженням "зеленого" тарифу.

Ось, що думає з цього приводу експерт Dragon Capital Денис Саква:

"Цей законопроект відображає домовленості між державою та виробниками електроенергії з відновлюваних джерел. Переговори з виробниками про зниження фінансового навантаження на енергосистему почалися ще восени 2019 року і закінчилися підписанням меморандуму в червні 2020 року.

Але не всі учасники ринку підписали меморандум. Приміром, це не зробили власники великих сонячних електростанцій.

Враховуючи те, наскільки затягнулася криза в галузі і наскільки вона негативно впливає на інвестиційний імідж країни – цей законопроект, швидше за все, буде підписаний до виходу Ради на канікули".

Раніше Кабмін підписав меморандум з "зеленими" енергетиками, яким передбачається зниження тарифу на сонячні електростанції (СЕС) на 15%, на вітряні електростанції (ВЕС) - на 7,5%. Також планується, що з 1 серпня ціна сонячної енергетики буде визначатися на аукціоні, а не за фіксованим тарифом.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!