ДУМКИ

Іван Ліберман : Якщо призначення Ситника головою НАБУ визнають неконституційним – вся система може впасти

13-07-2020 08:07

0

comments1649

Іван Ліберман

Доктор права, адвокат

Указ Порошенка про призначення Ситника головою НАБУ можуть визнати неконституційним: експерт оцінив можливі наслідки

"Якщо КСУ визнає неконституційним призначення Артема Ситника на посаду директора НАБУ президентом Петром Порошенко, тоді всі кримінальні провадження, які відкриті, підтримуються і розслідуються НАБУ, будуть поставлені під сумнів. Абсолютно вся статистика буде знівельована, всі кримінальні провадження будуть визнаватися, відповідно, такими, що є неконституційними. Отже, вони підлягатимуть негайному закриттю. Плюс – це серйозно вдарить по іміджу України в світовому аспекті.

Визнати неконституційним указ про призначення директора НАБУ – це дати сигнал усім, хто сьогодні підозрюється, обвинувачується, чиї справи перебувають у судах України. Клопотання захисників – перші, які з'являться – будуть щодо закриття кримінальних проваджень щодо їх клієнтів. А оскільки НАБУ розслідує виключно справи топ-осіб, топ-чиновників, топ-політиків, то, зрозуміло, що це буде справжній подарунок долі для цих людей.

Крім того, всі рішення, на які посилалися правоохоронні органи, сторона звинувачення в минулих судових процесах, будуть, ймовірно, скасовані. Як і всі вироки, які винесені.

У разі, якщо буде прийнято рішення про неконституційність даного указу, це стане ще й приводом і підставою для відкриття кримінальних проваджень стосовно як Порошенко, так і осіб, які приймали кінцеві або проміжні рішення про призначення Ситника на посаду директора НАБУ.

Також мова може йти про відкриття кримінальних проваджень стосовно інших осіб, які отримували фінансування під розвиток і роботу НАБУ. При такій ситуації можливе стягнення коштів з працівників НАБУ: мова піде про повернення державі коштів, оскільки вони отримані ніби незаконним способом. Причому йдеться навіть не про премії, а про зарплату як таку. І це не кажучи про те, що вся система може впасти взагалі!

Крім цього, відомо, що багато кримінальних проваджень, які були відкриті при НАБУ, згодом були направлені в інші правоохоронні органи – СБУ, МВС тощо. І що в такому випадку робити з тими кримінальними виробництвами? Адже виходячи з принципу "отруйного дерева", все "плоди" цього "дерева" (якщо виявиться, що "отруйне дерево" - це НАБУ, згідно з рішенням Конституційного Суду) теж будуть отруйними. Тобто, все те, що було видобуто, використано, направлено, розглянуто і підтримано НАБУ, буде ставитися під сумнів захистом України (адвокатурою). А мова йде про тисячі вироків, постанов, рішень, які одномоментно будуть в такому випадку скасовані і анульовані".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!