ДУМКИ

Сергій Биков : Ініціатива Гетьманцева про скасування карантинних обмежень зарплат чиновників виглядає неадекватно

14-07-2020 12:07

0

comments1062

Сергій Биков

голова Інституту публічної політики та консалтингу, радник заступника міністра фінансів України

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков висловив виданню «Коментарі» думку про бажання ряду нардепів скасувати обмеження зарплат чиновників і суддів, введені на час карантину

На позачерговому засіданні Верховної Ради вчора депутати повинні були розглянути питання про скасування обмежень зарплат чиновників і суддів (не може перевищувати 47 230 грн до кінця карантину, але це намагаються змінити). Затвердження законопроекту №3708 було відкладено з ініціативи президента Володимира Зеленського. Але прийняття його – справа, схоже, скорого майбутнього. Чому цей законопроект не треба приймати, розповів голова ІНПОЛІТ, політичний консультант Сергій Биков:

"Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев пропонує скасувати карантинні обмеження зарплат чиновників. Раніше за ініціативою президента держслужбовцям, суддям та керівникам держпідприємств обмежили максимальні зарплати з преміями і надбавками, щоб вони отримували не більше 47 тисяч грн.

За словами Голови фінансового комітету, держава повинна виконувати гарантії, що дало чиновникам. Я ж вважаю, що в першу чергу потрібно подумати про те, щоб у цілому люди отримували гідні зарплати. Тим більше, що 47 тисяч – більш ніж гідна зарплата навіть у Києві. На неї можна добре житии, навіть орендуючи житло в історичному центрі столиці.

Ініціатива Гетьманцева виглядає неадекватно, особливо, коли ми бачимо статистику середніх зарплат по країні. Так, за даними Державної служби статистики, в середньому українці заробляють 10 727 грн в місяць. Найбільше заробляють у Києві - 15 787 грн, а найменше в Тернопільській області - всього 8 181 грн. При цьому, коли ми дивимося київські зарплати по галузях, то бачимо, що чиновники входять в топ найбільш високооплачуваних.

Отже, найвищі зарплати в київській гірничодобувної промисловості, там заробляють в середньому 40 362 грн. Хоч териконів на Троєщині ми і не бачимо, але багато підприємств сфери зареєстровані в столиці, і їх менеджмент отримує зарплату саме в Києві. Навіть у цій сфері середня зарплата майже на 7 тисяч нижче, ніж ліміти на зарплати чиновників.

Айтішники в Києві теж отримують не мало.Середня зарплата в сфері інформації та телекомунікації становить 24 304 грн. А трійку найбільш високооплачуваних сфер замикає саме державне управління. В середньому, київський чиновник отримує на місяць 24 048 грн.

При цьому, в межах 10 тисяч грн на місяць отримують вчителі, медики та будівельники. Вважаю, спочатку потрібно зайнятися підвищенням зарплат саме найбідніших людей. А розповідати байки про дітей міністрів, які пухнуть з голоду, можуть тільки відверті брехуни і лицеміри".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!