ДУМКИ

Адріан Пантюхов : Що не так з законопроектом про комунальні послуги

14-07-2020 14:07

0

Адріан Пантюхов

економічний експерт В Ukraine Economic Outlook

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов розповів виданню «Коментарі», чому Верховна Рада не змогла ухвалити в другому читанні законопроект №2458 щодо врегулювання окремих питань у сфері ЖКГ (став широко відомий за норми про доступ комунальників у квартири українців)

"Скандальний законопроект №2458 не був прийнятий у другому читанні, депутати відправили його на доопрацювання. Важливо відзначити, що базисна мета закону – спрощення укладення договорів про надання комунальних послуг, зміні формату співпраці і формування граничних цін на послуги. Але кінцевий текст закону для другого читання піднімає кілька питань.

По-перше, абзац про те, що "представник оператора ..., має право доступу до житла, іншого об'єкта нерухомого майна" (саме він облетів ЗМІ), не представляє уточнюючої інформації про межі цього "права". А єдиний рядок з додатковими даними свідчить, що "законодавством встановлюється порядок надання такого доступу та наслідки його ненадання власником (співвласниками)" – без уточнення можливих каральних заходів.

Абзац про право доступу до житла є слабким місцем закону, який може підірвати рейтинги партій у випадку активного опору з боку мас. Доопрацювання закону, попередньо, уточнить ліміти надання права, для визначення тимчасових ранок надання доступу за первісним документарним запитом на доступ. Також очікується конкретизація запобіжних заходів громадянам, які відмовилися надавати доступ до газового обладнання.

Крім того, така сильна сторона закону як формування граничних норм ціни на комунальні послуги, очікується після трьох місяців з моменту набрання чинності цього закону. Разом з абзацом про те, що відмова від укладення договору з дистриб'ютором послуг не звільняє від сплати за фактично використану послугу, це формує тимчасовий прошарок невизначеності, який при широкому просторі для інтерпретації розмиває межі закону.

Законопроект №2458, безсумнівно, позитивно позначиться на оптимізації оплати комунальних послуг населення. Але тільки після ретельного доопрацювання до наступного читання".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!