ДУМКИ

Ярослав Божко : Кандидатура нового голови НБУ допоможе зрозуміти силу Коломойського

15-07-2020 08:07

0

comments1542

Ярослав Божко

політичний консультант, голова Центру політичних студій " Доктрина"

На цьому тижні Верховна Рада може призначити нового голову Нацбанку України (НБУ). Політичний консультант, голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко висловив виданню «Коментарі» думку, що внесена Офісом президента кандидатура дасть краще зрозуміти розклад, супутній відставці Якова Смолія

"Ім'я майбутнього голови НБУ поки невідомо. Важливо розуміти, що в кінцевому підсумку внесена з Офісу президента кандидатура нового глави НБУ і дасть краще зрозуміти розклад, супутній відставці Смолія (3 липня ВР звільнила Якова Смолія з посади голови Нацбанку – ред.). Якщо це повноцінна перемога групи впливу Коломойського, яка просувала відставку спочатку, то Офіс внесе лояльну до Коломойського кандидатуру. Приміром, голову Наглядової ради НБУ Данилишина.

Якщо ж Офіс президента не до кінця готовий спалювати мости з МВФ, то він висуне кандидатуру, яка буде продовжувати політику Смолія. У медіа іноді називають Тимофія Мілованова (міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України з 29 серпня 2019 року по 4 березня 2020 рік – ред.) в якості такої людини, але всієї суті ніхто поки точно знати не може.

Сама відставка була успіхом групи впливу Коломойського. І те, що її підтримала майже вся фракція "Слуга народу", означає лояльність Офісу.

Між тим, Зеленський здійснив дзвінок голові МВФ Кристалині Георгієвої, переконуючи, що нова кандидатура буде незалежною. Наскільки це відповідає реальності, покаже час.

Якщо Зеленський замінить Смолія на людину, яка продовжить його курс, то кампанія групи Коломойського не зупиниться – і скандал навколо керівництва НБУ буде і далі роздуватися. А це означає, що ризики нікуди не діваються, і ця група продовжить свій тиск з метою повернення ПриватБанку або одержання компенсації.

По голосуванню у Раді буде також видно, наскільки лояльна кандидатура до тієї чи іншої групи. Коломойський має великий вплив на групу "За майбутнє", в той же час, Офісу президента дуже лояльна "Довіра". Голосування конкретних багнетів – як то Дубинського, Бужанського, Василевської-Смаглюк, Скороход, Полякова – дадуть зрозуміти лояльність Коломойського до нової кандидатури".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!