ДУМКИ

Тетяна Гетьман : Погода і карантин позначилися на ціні овочів, ягід і фруктів в Україні

15-07-2020 12:07

0

comments1260

Тетяна Гетьман

керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" в Оптовий Ринок "Шувар"

Керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" Оптового ринку "Шувар" Тетяна Гетьман проаналізувала для видання "Коментарі" ціни на овочі, фрукти і ягоди в Україні

"На цей плодоовочевий сезон здебільшого вплинула погода. Через холодну весну та початок літа всі ягоди, фрукти та ранні овочі "вийшли" на ринок із запізненням у два тижні.

До того ж, врожайність по ягодах та фруктах є гіршою від тогорічної – й ця продукція, відповідно, продається дорожче в 1,5-2 рази. Наприклад, станом на середину липня персики та нектарини в Україні – переважно імпортні, тоді як минулого року в цей час вже досить багато було продукції від місцевого виробника.

Щодо впливу карантину, то це відчутно, перш за все, по тих позиціях, які були спрямовані на готелі, ресторани, кафе. Ресторани не працювали весь квітень та травень, через це дуже "провалились" продажі зелені, салатів, спаржі, мікрогрінів (мікрозелень – невеликі паростки овочів, зелені і трав, які збирають і вживають в їжу після 7-14 днів від початку посіву – ред.).

Салат у травні коштував 7-10 грн/кг, на таких умовах збирати його фермерам було недоцільно. Прогнозувати та планувати щось в умовах, які склались, теж було досить важко. Тому виробники Закарпаття просто переорали плантації – й тепер на ринку ми маємо дефіцит салату, а ціни 20 грн/кг – це майже у два рази дорожче, ніж рік тому.

А ось з овочами все краще. Салатні овочі довго трималися в ціні , але зараз ціни йдуть вниз , продукції більше стає. А борщовий набір майже в два рази дешевше, ніж роком раніше. Площі збільшилися".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!