ДУМКИ

Павло Себастьянович : Позитив від реформи НБУ переважається негативом

15-07-2020 16:07

0

comments1208

Павло Себастьянович

координатор проекту "ГУрУ-Громадський Уряд України"

Координатор групи "Економічна модернізація" громадянської платформи "Нова країна", підприємець Павло Себастьянович оцінив для видання "Коментарі" реформи Нацбанку України (НБУ), у якого на цьому тижні може з'явитися нове керівництво

"Реформи в НБУ сприймаються українцями неоднозначно.

З одного боку – це очищення банківської системи від шахраїв, які за допомогою залучення депозитів та подальшого зникнення банків просто грабували населення.

З іншого боку:

– закриття цілком робочих банків;

– рефінансування "своїх" банків або за відкати;

– падіння гривні в три рази в 2014-2016;

– ревальвація гривні в 2019;

– висока ставка рефінансування і вимивання коштів банків з реального сектора економіки в депозитні сертифікати. 

Як бачимо, позитив від реформи НБУ, про яку так багато писали в попередні роки, переважається негативом. А основна причина, я думаю, у відсутності економічного зростання, відповідальність за яке НБУ просто зняв з себе. Хоча світова практика центробанків – відповідати за економічне зростання і створення нових робочих місць.

Ну і основна претензія підприємців – відсутність дешевих кредитів. Але це зовсім не турбує керівництво НБУ. Можливо, зміна керівництва (Верховна Рада 3 липня звільнила Якова Смолія з посади голови Нацбанку, його наступника поки не призначено – ред.) допоможе звернути увагу на реальний сектор економіки".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!