ДУМКИ

Андрій Кривонос : Банки масово закривають відділення в Україні – чи варто переживати?

16-07-2020 15:07

0

comments1529

Андрій Кривонос

голова директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні

Держбанки активно закривають відділення в Україні. За даними на 1 липня, з початку року скорочення склало 422 відділення (з 8 002 до 7 580). Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос проаналізував ситуацію для сайту «Коментарі»

"У 2009 році був максимум кількості відділень в банківській системі України: в січні 2009 року – 22974 відділення у всіх банків. З того часу щороку на 5-15% кількість відділень зменшувалася. І не тільки у держбанків, але і в приватних банків (і українських, і іноземних). В підсумку дійшли до сьогоднішніх 7 580. Звичайно, основне падіння сталося за анексії Криму та окупації Донбасу – понад 2400 відділень. Але є й інші причини. Ось основні:

– більше мобільних та віддалених технологій доступні в банківському середовищі – клієнти рідше ходять до відділень, в результаті тримати їх колишню кількість на балансі стає неефективним,

– конкуренція, особливо в малих містах – спочатку банки спробували відкритися скрізь (приватні роздрібні банки), але вийти на прибутковість більшості не вдалося.

Для якості обслуговування споживачів важливіше звернути увагу на інший показник, ніж кількість діючих відділень. А саме – на кількість діючих структурних підрозділів банків у розрахунку на 100 тис. чоловік дорослого населення.

І в цьому аспекті у нас є регіональні відмінності. Київ, Дніпро, Харків, Львів, Одеса, Полтава показують високі показники за забезпечення – від 22 до 37 відділень. Але є регіони, де у нас їх лише 10-15. В середньому ж виходимо на трохи більше 30. До речі, на 01.01.2009 року було 61, що можна вважати певним рекордом у світовому масштабі.

Для порівняння: в країнах ЄС такий показник – 28. Зокрема, в Іспанії 68, Франції 38, Польщі та Словенії 31, Румунії 29, Словаччині 28, Латвії 18, Німеччини 14.

Тому наше скорочення не є загрозою або проблемою для ринку і споживачів.

В цьому контексті нам варто більш уважно подивитися на інші аналогічні показники:

– кількість банкоматів та інших електронних касирів на 100 тис. дорослого населення,

– кількість POS-терміналів на 100 тис.,

– кількість відкритих рахунків населенням (за останнім показником ми не можемо похвалитися високим значенням – в основному в силу фінансової безграмотності населення).

І на завершення: в точності розрахунків "на 100 тис." потрібно сумніватися – у нас давно не було перепису населення, і ми реально не знаємо, скільки і де живуть наші громадяни. Цілком можливо, що і київське пересичення відділеннями, яке відповідає населенню в 2,5 мільйона, не настільки і велике для реальних 3,5-4 мільйонів".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!