ДУМКИ

Антон Кучухідзе : Газопроводи Росії і американські санкції – конфлікт буде посилюватися

17-07-2020 08:07

0

comments1371

Антон Кучухідзе

голова Всеукраїнської Ради Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC)

Експерт-міжнародник Антон Кучухидзе проаналізував для видання "Коментарі" намір Держдепу США посилити санкції проти російських трубопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік"

Державний департамент США попередив, що скасує обмовку, яка звільняє російські трубопроводи "Північний потік-2" (ПП-2) і "Турецький потік" від санкцій. Таким чином, обидва проекти потраплять під санкції закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA). 

Ось, що думає з цього приводу експерт-міжнародник Антон Кучухидзе:

"Президент Дональд Трамп ще в серпні 2017 року підписав відповідний закон, в якому є два найважливіші положення в контексті протидії російським "потокам". Перший – уряд США усіма засобами сприяє експорту американських енергоносіїв. Друге – не допустити запуску ПП-2.

Політичний та економічний інтерес США полягає у витісненні російської (або будь-якого іншого – не американського) газу з Європи. Замінивши його своїм.

Німці з французами дуже цьому опираються. У той же час у США є сильний союзник як Польща, яка вже почала купувати американський скраплений газ (СГ). А Україна нещодавно на урядовому рівні підписала меморандум з однієї з американських компаній про можливі постачання до нас СГ.

Йде класична боротьба за ринок. В даному випадку – за енергетичний. Тому цілком логічно, що санкції можуть посилюватися за цим двом "потокам". Американська сторона, на відміну від наших західно-європейських партнерів, дуже рішуча в цьому сенсі. Вона тисне і на Росію, і ЄС, небезпідставно вважаючи енергетику частиною зовнішньої політики РФ.

Конфлікт буде посилюватися. Витіснити російський газ буде не так легко. Трубопровідні магістралі вже побудовані, функціонують. Працює ціла система з транспортування російського газу в Європу. Навіть через Україну триває транзит, хоч і в значно менших обсягах, ніж раніше. А щоб сюди набагато швидше надходив американський СГ, потрібно побудувати багато відповідних терміналів. А це – час.

Пару років тому Трамп уже натякав, що якщо Європа візьме певні зобов'язання по закупівлі американського газу, навіть цього буде недостатньо для американської сторони. Обсяг скрапленого газу, який Європа готова купувати – це предмет домовленостей. І очевидно, що поки Німеччина не хоче прогинатися під зовнішньополітичний інтерес США.

Що стосується України. Ми вже працюємо над диверсифікацією поставок енергоносіїв. Швидше за все, скраплений газ буде заходити до нас через Польщу. Саме Польща один з найважливіших партнерів США в рамках ЄС, в рамках НАТО. Це співробітництво буде досить позитивним з точки зору протистояння впливу російського газу.

Ну, а будь-які санкції, що вводяться проти РФ, вигідні Україні. І з точки зору економіки (будівництво СП-2 виключає Україну з транзитного шляху російського газу, в результаті втрачаємо близько 3 млрд доларів в рік), і з точки зору політики. Чим слабкіше буде російська влада (а втрата ринків збуту – ознака слабкості), тим більше вона буде зайнята внутрішніми проблемами. Відповідно – менше буде роздмухувати конфлікт в Україні, послабивши хватку на окупованих територіях".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!