ДУМКИ

Борис Бабін : Перехідне правосуддя для окупованої частини України – шлях буде складним

17-07-2020 14:07

0

comments1385

Борис Бабін

доктор юридичних наук, екс-постпред президента України в АР Крим

Юридичний експерт Борис Бабин проаналізував для видання «Коментарі» розробку концепції перехідного правосуддя для анексованого Росією Криму й окупованої частини Донбасу

У найближчі дні робоча група з розробки концепції перехідного правосуддя для анексованого Росією Криму й окупованої частини Донбасу відправить її кінцевий тест в Офіс президента України. Про це заявив постпред президента України в Автономній республіці Крим Антон Кориневич. Як це може допомогти з реінтеграцією? Наскільки ефективна ідея перехідного правосуддя? Своєю думкою з "Коментарями" поділився юридичний експерт Борис Бабин.

"Безумовно, сам підхід перехідного правосуддя вкрай важливий у гуманітарному вимірі. Однак його реалізація можлива лише в умовах деоккупації території, вже після відновлення контролю над нею. Само по собі впровадження такої моделі, якщо і відбудеться сьогодні, на деокупацію впливає слабко, певною мірою – лише на подальшу реінтеграцію.

Зміст анонсованої концепції непублічний, і ми її, швидше за все, побачимо лише якщо вона буде затверджена указом або розпорядженням президента.

Можна припустити, що в основу концепції покладені розробки низки правозахисних організацій, які раніше одержували на це грантову підтримку з третіх країн. Однак у будь-якому випадку, заявлений зараз шлях досить складний за процедурою, так як практично питання перехідного правосуддя можна запровадити лише зміною законів і кодексів, в першу чергу кримінального. Як це зробити – автори концепції поки явно не знають.

Тому на сьогодні мова йде лише про розробку указу президента, після затвердження якого можуть почати розробляти законопроекти. Природно, це за два дні не відбудеться. І, звичайно, парламент нормами указу про концепції обмежений у своїй правотворчій роботі – ні в комітетах, ні в сесійній залі цього не буде.

Таким чином, діяльність у сфері "проекту дорожньої карти концепції про перспективу підходу до плану роботи над законопроектом про перехідне правосуддя" може бути довгою і дати можливість посадовим особам успішно працювати над цим ще кілька років".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!