ДУМКИ

Олексій Стародубов : Зміна голови НБУ і економічні перспективи України

20-07-2020 08:07

0

comments1452

Олексій Стародубов

керівник Експертної робочої групи при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу

Голова експертної групи з вирішення економічних проблем Донбасу при Офісі президента України, голова Асоціації випускників Королівського коледжу Лондона Олексій Стародубов висловив виданню «Коментарі» думку щодо змін у Нацбанку України та можливих наслідків цього для економіки

"Минулого тижня Верховна Рада України затвердила на посаді голови Національного банку України (НБУ) Кирила Шевченка. Поки експертна та політична спільноти активно обговорювали особистість нового керівника центробанку, несправедливо залишилися в стороні від загальної уваги основні посили нового головного банкіра країни.

Чого чекати українській економіці від дій пана Шевченка в офісі глави НБУ?

Основні меседжі, озвучені новим главою, визначені як (а) переорієнтація НБУ на розвиток кредитування та допомога економіці і (б) продовження співпраці з міжнародними кредиторами.

Переорієнтація НБУ на розвиток кредитування та допомога економіці

Цей посил відповідає теперішнім кризовим викликам. Коректна політика щодо поліпшення умов роботи з позичальниками з реального сектора економіки дозволить оздоровити бізнес-клімат в країні. Особливо це важливо для малого і середнього бізнесу, який найбільше страждає від безпрецедентного коронакризиса.

Комерційні банки повинні зрозуміти, що криза стосується всіх без винятку суб'єктів підприємницької діяльності. Це означає, що необхідно переглянути "стандартні" докризові підходи щодо кредитування українського бізнесу. У НБУ є всі необхідні інструменти, що дозволяють "пояснити" комерційним банкам – як саме переглянути усталені моделі.

Продовження співробітництва з міжнародними кредиторами

Мова не тільки про Міжнародний валютний фонд (МВФ). Сюди слід віднести Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Міжнародну фінансову корпорацію (МФК) і т.д.

Чому продовження такого співробітництва важливо для України?

По-перше, це позитивний індикатор для іноземних інвесторів.

По-друге, програми, наприклад, ЄБРР та ЄІБ, безпосередньо пов'язані з розвитком реального сектора економіки. Це означає створення нових робочих місць у кризовий період і, отже, є ефективним антикризовим заходом.

Багато проектів, які могли бути профінансовані за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій, роками блокувалися на рівні українського уряду. Визначення новим главою НБУ співробітництва з міжнародними кредиторами як стратегічного завдання, означає, що Нацбанк добре розуміє суть проблеми. Це означає, що справедливо очікувати істотного прогресу та перелому ситуації на користь економіки України. Ефективна співпраця НБУ з економічним блоком уряду щодо реалізації міжнародних кредитних програм буде якщо не критичною, то дуже важливою.

Озвучені минулого тижня посили вселяють впевненість, що в оновленому НБУ віддають собі звіт, в який час живе Україна. І будуть ефективно і своєчасно відповідати на кризові виклики відповідною антикризовою політикою".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!