ДУМКИ

Олександр Вовченко : У житлово-комунальному господарстві України панує повний хаос

21-07-2020 14:07

0

comments1147

Олександр Вовченко

економічний експерт, президент Інститута реформ та розвитку Києва

Кандидат економічних наук Олександр Вовченко висловив виданню «Коментарі» думку, як навести порядок у сфері житлово-комунального господарства України

"У житлово-комунальному господарстві України панує повний хаос. На практиці ми бачимо, що влада не зацікавлена у фундаментальному наведенні порядку в цій сфері. Замість цього у нас існує вже традиційний спосіб утримувати цю складну конструкцію на плаву – з року в рік підвищувати тарифи за комунальні послуги. Тобто, вся відповідальність перекладається на плечі споживачів.

За всі ці роки непрозорих і незрозумілих тарифів ніяких суттєвих кроків у модернізації ЖКГ ми не бачили.

Як наслідок, маємо критичну ситуацію: більшість наших інженерних мереж перебувають в жахливому стані. Крім того, ця система вже зараз перевантажена. І кожен рік навантаження зростає.

До того ж в нас – колосальний фонд застарілого фонду. Будинки десятками років не ремонтувалися.

Це у великій мірі бездіяльність влади у сфері ЖКГ.

Друга проблема полягає власне в тарифах на комунальні послуги, відсутністі прозорості під час їх формування, їх адекватністі. Для більшості населення такі тарифи є важким тягарем.

А мільйонні борги населення за комунальні послуги є наслідком, перш за все, неефективного управління у цій сфері.

Для початку потрібно запровадити економічно обґрунтовані справедливі тарифи для споживачів. А для цього потрібно шукати можливості. Провести повний аудит, впроваджувати політику енергоефективності та модернізації ЖКГ, викоренити корупційну складову з тарифу, припинити зловживання монополістів на ринку комунальних послуг – і впроваджувати конкуренцію на ті послуги, де це можливо.

Ті чи інші комунальні послуги в Україні роками не виконуються, або виконуються в неповному обсязі. Йдеться про ледь теплі батареї під час опалювального сезону, про відсутність належного вологого прибирання та освітлення у під'їздах, відсутність поливання дворів, відсутність поточних ремонтів і так далі...

Несуть в цьому разі хоч якесь покарання постачальники послуг? Питання риторичне...

Держава має стати на захист споживачів, впровадивши не тільки справедливі тарифи, але й високі стандарти надання комунальних послуг. І в разі порушення цих стандартів, надавачі послуг мають нести покарання".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!