ДУМКИ

Олег Гетьман : Податкові пільги для індустріальних парків – не найкраще рішення

22-07-2020 12:07

0

Олег Гетьман

економічний експерт

Законопроекти щодо індустріальних парків в Україні потребують доопрацювання. Таку думку висловив виданню «Коментарі» представник Економічної експертної платформи Олег Гетьман

"Нещодавно народними депутатами були зареєстровані законопроекти № 3724 і № 3725 щодо індустріальних парків, які вводять ряд податкових пільг.

Зокрема проектами передбачено:

- звільнення учасників індустріальних парків від оподаткування податком на прибуток протягом 5 років (сплата тільки 50% податку на прибуток протягом наступних 5 років за умови експортної діяльності парків);

- запровадження ставки ПДВ у 3% на імпорт обладнання та комплектуючих для облаштування індустріальних парків строком на десять років;

- введення мінімальної ставки ПДВ у 3% на імпорт сировини, напівфабрикатів і приладів за умови подальшого виробництва з них кінцевого продукту і експорту не менше 50% готової продукції.

На думку економістів, введення податкових пільг, які передбачені проектами - не представляється доцільним. Наявність таких пільг для окремих суб'єктів, зокрема з податку на прибуток, ПДВ, мита, ПДФО – спотворює конкурентне середовище, ускладнює податкову систему, збільшує дискреційні можливості перевіряючих органів та створює ризики створення нових схем з ухилення від сплати податків.

У той же час, доцільно передбачити для індустріальних парків адміністративні й інфраструктурні спрощення, на заміну податковим пільгам. Зокрема це можуть бути:

- сприяння забезпеченню клієнтів індустріальних парків транспортною, виробничою і соціальною інфраструктурою;

- радикальне спрощення процедури підключення до електромереж;

- спрощені регуляторні процедури для інвестора – єдине вікно отримання дозволів на будівництво, виділення землі, підключення до мереж.

Тому проекти № 3724 і № 3725 необхідно суттєво доопрацювати, змінивши дискреційні норми на більш оптимальні".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!