ДУМКИ

Олексій Полтораков : Події в Луцьку для України стали своєрідним "реаліті-шоу"

23-07-2020 08:07

0

comments1177

Олексій Полтораков

політичний соціолог

Політичний соціолог Олексій Полтораков оцінив для видання «Коментарі» інформаційні (комунікаційні) дії влади, силовиків, журналістів під час захоплення заручників у Луцьку – і після

"Перш за все, слід вказати, що події в Луцьку для України стали своєрідним "реаліті-шоу", причому набагато більш "крутим", ніж будь-які рейтингові студійні телеефіри. В результаті трагічне внутрішньо по суті дійство волею-неволею перетворилося в драматичний "перфоманс", причому практично для всіх задіяних акторів – від спецслужб до медіа.

Разом з тим, події у Луцьку, а особливо зріз їх освітлення в медіа, акцентуалізували питання ступіні професіоналізму і силових структур, і журналістів.

Не буде помилкою вказати, що багато в чому події в Луцьку були "розкручені" до всеукраїнського масштабу дещо штучно – можливо, в т. ч. з-за бажання однієї сторони (влади) надати яскраву і соковиту "картинку" своєї активності, а з іншого боку (медіа та суспільства) – отримати і, відповідно, її сприйняти та інтерпретувати належним чином. Тим більше, що локальні події в Луцьку "красиво" наклалися на такі порівнянні за змістом події як мінування об'єктів і вибухи саморобних пристроїв в Києві. В результаті соціальний запит на чергову масштабну теорію змови був спонтанно сформований – і спонтанно ж задоволений. В т. ч. не без допомоги горезвісних "диванних експертів", яким мимоволі підігравала сама влада, аж ніяк не сильна в плані стратегічних комунікацій.

Досить примітно, що після подій в Луцьку керівництво МВС і Нацполіції "посилило заходи безпеки" майже в половині областей України – від Закарпаття до Житомирщини. Однак на тлі відносно нещодавньої перестрілки в Броварах, з участю "гостей" з Вінниці, подібні превентивні ініціативи виглядають дещо сумнівно і навіть у чомусь неоднозначно.

Таким чином, можна стверджувати: незважаючи на успішно та красиво проведену невелику антитерористичну операцію, у нинішньої влади через проблемності стратегічного бачення може не вийти витягти з неї "електоральні дивіденди" – на відносно близькі осінні вибори в місцеві органи самоврядування".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!