ДУМКИ

Влад Волошин : Є надія, що на Донбасі дійсно припинять стріляти

23-07-2020 13:07

0

comments1264

Влад Волошин

військовий експерт

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин оцінив на прохання видання «Коментарі» шанси припинення бойових дій на Донбасі, яке має початися 27 липня

Під час чергового засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) у форматі відеоконференції 22 липня прийнято рішення, що з 00:01 27 липня 2020 повинен початися режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі. Ось, що думає з цього приводу військовий експерт Влад Волошин:

"Поки ми чуємо лише про наміри. Але навіть це вже щось. Тим більше на тлі липневої ескалації, коли супротивник за три тижні зробив близько 300 обстрілів, вбивши 7 наших воїнів, поранивши понад 40.

Прориву на переговорах у рамках ТКГ вдалося досягти, бо українська делегація дуже добре попрацювала з міжнародними партнерами в Берліні і Парижі. Постаралися наші політичні радники при МЗС. Прекрасна робота була проведена і з ОБСЄ. Як результат – можливість припинення вогню.

Чому саме зараз? Думаю, Росія розуміє, що якщо і далі не буде виконувати найважливіші аспекти Мінських угод, вона може наразитися на чергові – і більш жорсткі – економічні обмеження, санкції. Тим більше, що у неї зіпсувалися відносини фактично з усіма країнами, які зацікавлені у врегулюванні ситуації в Україні: США, Великобританія, країни ЄС. Так що Росії доведеться сприяти припиненню вогню, а також виборам в ОРДЛО, виконуючи взяті на себе зобов'язання в рамках "Мінська". А там першим пунктом йде загальна деескалація конфлікту. Саме з цього потрібно починати.

Чи буде виведення іноземних військових підрозділів, роззброєння НВФ, передача контролю над кордоном, вибори за українськими законами і під контролем ОБСЄ? Поки сказати складно. Але починати треба саме з припинення обстрілів.

Так, ці домовленості схожі на безліч, що були раніше – і не виконувалися. Але саме зараз є надія на те, що це припинення вогню перетворитися на початок врегулювання конфлікту. І що на Донбасі дійсно припинять стріляти.

РФ зараз звинувачують в кібератаках, спробах викрасти результати створення вакцини від коронавіруса, втручанні у вибори у багатьох країнах, участь у багатьох конфліктах... Терпіння світового співтовариства може лопнути. В Кремлі це розуміють. І, схоже, вирішили, що "випустити пар" з допомогою рухів по врегулюванню ситуації на Донбасі – найкращий варіант.

Ініціюючи повне і всеосяжне припинення вогню на Донбасі, Україна в черговий раз демонструє, що вона як ніхто інший зацікавлена в мирному вирішенні питання. І від РФ світове співтовариство, втомлене від тотальної брехні Кремля, сьогодні чекає реальних кроків по деескалації конфлікту".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!