ДУМКИ

Павло Кутуєв : Як Україні уникнути терактів

23-07-2020 16:07

0

comments1151

Павло Кутуєв

соціолог

Що мають зробити влада, силовики, суспільство, щоб в Україні не повторювалися надзвичайні події, як то захоплення заручників в Луцьку? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився соціолог Павло Кутуєв

"Потрібен комплекс заходів, який можна розділити на технічні і стратегічні. При цьому гарантувати відсутність спроб терактів не може ні одна країна.

Мінімізувати ж такі спроби можна. Як і зробити так, щоб вони залишилися тільки спробами, не приводячи до жертв, не заподіюючи шкоди здоров'ю людей та їх майну.

Технічні заходи. Я побачив у Луцьку (21 липня вранці Максим Кривош, що називає себе Максим Поганий, захопив там автобус із заручниками, погрожуючи зброєю та вибухівкою; лише ввечері він здався – ред.) ефективну роботу МВС, включаючи міністра Авакова. Той алгоритм, який був продемонстрований з боку наших правоохоронців, є технічною запорукою запобігання подібних спроб терактів у майбутньому. Якщо зловмисник бачить, що його спроба швидко припиняється, знижується мотивація здійснювати подібний злочин.

Інгредієнти успіху такі: вище керівництво країни – президент, міністр МВС, взяли на себе відповідальність, проявили політичну волю і особисто включилися в процес розв'язання кризи.

Аваков не став з'ясовувати, чия це зона юрисдикції – МВС або СБУ, а прибув на місце подій, створив штаб і координував дії спецпідрозділів міністерства внутрішніх справ. Тобто, була продемонстрована оперативність. І, звичайно ж, професіоналізм з боку системи МВС. Це була ситуація, коли правоохоронці реагували швидко, рішуче, ефективно і в зв'язці з вищим політкерівництвом країни. Успішне розв'язання кризової ситуації (тобто уникнути жертв), а також затримання зловмисника – все це служить сильним демотиватором для потенційних терористів.

Скоординована робота МВС, особиста участь президента в переговорах зі зловмисником створили атмосферу тиску на терориста, яка призвела до його добровільної капітуляції. У свою чергу, це дозволило уникнути всіх величезних ризиків, які пов'язані з проведенням силових спецоперацій.

Але виключно силовими методами проблеми не вирішити. Важлива робота по врегулюванню конфлікту на Сході України, який є джерелом напруженості, в тому числі психологічної. І напевно – джерелом нелегальної зброї та боєприпасів.

І, звичайно, дуже важлива просвітницька функція. Те, що раніше називали пропагандою миру. Корисним буде, починаючи зі старшої школи (і продовжуючи університетом), вводити в освітні плани курси, пов'язані з врегулюванням конфліктів, досягненням миру, також - з медіації.

Резюмуючи. Формула боротьби з тероризмом включає три елемента: ефективна правоохоронна система, врегулювання конфлікту на Донбасі і просвітницька робота".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!