ДУМКИ

Юрій Подорожній : Куди поділися гроші на боротьбу з коронакризою?

24-07-2020 12:07

0

comments1493

Юрій Подорожній

політтехнолог, експерт Українського Центру суспільного розвитку

Уряд України має достатньо коштів для боротьби з коронакризою. Але не надає належної підтримки – ні медикам, ні бізнесу, ні пересічним громадянам. Таку думку висловив виданню "Коментарі" політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку, кандидат філософських наук Юрій Подорожній

"Європейська комісія виділила 10 країнам макрофінансову допомогу на подолання наслідків коронавіруса. Україна підписала меморандум і отримала кредитний договір розміром 1,2 млрд євро – і це найбільший розмір допомоги всіх країн-одержувачів.

Звичайно, прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що всі кошти будуть витрачатися на подолання наслідків коронакризи. Нацбанк заявив, що ці кошти надійдуть двома траншами по 600 млн євро. Перший транш потрапить в бюджет, а другий – поповнить золотовалютні резерви.

Цікаво, що Україна під коронавірус отримує не перші кошти. У квітні Євросоюз надав 190 млн євро, наприкінці травня уряд отримало схвалення від Єврокомісії на кредит розміром 500 млн. Таким чином, країна під вирішення проблем з коронавірусом тільки від європейських партнерів отримала близько 60 млрд гривень кредитів. Якщо врахувати кошти, які пішли з бюджету, то суми, виділені під кризу, адекватні викликам. Тому уряд манірничає, коли говорить про брак коштів.

Що ж ми маємо натомість? Лікарі не забезпечені в достатній кількісті необхідним. Лікарні в пожежному порядку почали отримувати якесь обладнання, але в більшості своїй залишилися в тому стані, в якому були. Чи отримували поліпшення матеріально-технічної бази в основному за рахунок місцевих бюджетів, які до кредитних коштів не мають ніякого відношення.

Що повинен був зробити уряд? В першу чергу – допомогти бізнесу, чого той так і не дочекався. Людям, які втратили роботу, надати необхідну підтримку, яка на сьогодні становить близько 800 гривень.

Не дивно, що виникає питання: навіщо платити щомісяця податки, в тому числі і збір на випадок втрати роботи, якщо потім держава так принижує платника?

Навіть державний ПриватБанк вирішив нагрітися на людях. В черговий раз. Тим, у кого є іпотека, на час карантину надали кредитні канікули. Але тепер працівники банку обдзвонюють клієнтів і вимагають укласти додаткову угоду, вартість якої для споживача становитиме 1500 гривень.

Звичайно це вічне українське питання: куди поділися гроші з бюджету? На жаль, воно риторичне... І буде залишатися таким до тих пір, поки в країні не запрацює правоохоронна система".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!