ДУМКИ

Катерина Коваль : Важливі висновки щодо захоплення заручників в Луцьку та знешкодження терориста

24-07-2020 18:07

0

comments1509

Катерина Коваль

експерт в питаннях національної безпеки і оборони

Експерт у питаннях національної безпеки і оборони, політтехнолог Катерина Коваль проаналізувала для видання «Коментарі» найгучнішу подію тижня, що минає – захоплення заручників у Луцьку і дуже дивне затримання терориста

"Затримання луцького терориста Максима Кривоша (Максим Плохой), дійсно, викликає чимало запитань. На загальнодоступному відео видно, що він спокійно вийшов з автобуса, якийсь час стояв. Потім до нього підійшли правоохоронці обшукали, наділи наручники, поклали на асфальт. І лише потім до місця дії підкотив спецназ на БТР, вибухнула світлошумова граната.

Пізніше заступник голови МВС Антон Геращенко запевняв, що це зробили, щоб "придушити волю" терориста.

Але на мій погляд, ситуація із затриманням схожа на заздалегідь спланований сценарій. Де, втім, щось явно пішло не за сценарієм. Та й просто "ляпів" вистачало.

На співробітниках спецслужби, які їдуть на військовій машині, повинен бути достатній рівень спецзасобів захисту – ті ж броники...

Ну, а  співробітники "Альфи", які пізніше приїхали на мікроавтобусі, взагалі, таке враження, прибули, щоб взяти участь у фотосесії.

Якщо говорити про "придушення волі", що можна згадати досвід розвинених країн. З терористами в принципі не ведуть переговори. І, як правило, відразу стріляють на ураження. Тому що терорист може використовувати якийсь вибуховий пристрій на дистанційному управлінні.

У світовій практиці не використовують способи "придушення волі", коли є можливість нейтралізувати загрозу більш ефективно.

А ми побачили, що по часу - не зійшлося... Терорист просто стояв і чекав затримання. Я вже не кажу, що ніхто не стріляв на ураження.

Був використаний явно недопрацьований сценарій. А потім нам ще й заявили про "придушення волі".

Тут в принципі все зрозуміло – треба було показати результативність українських силових відомств. Що в наш непростий час – війна, соціальна напруженість – вони все тримають під контролем, з усім справляються. Чи вийшло? Риторичне питання...

Різного роду надзвичайні ситуації (мінування будівель, захоплення заручників) стали відбуватися занадто часто. Ситуація явно "розгойдується", у тому числі штучно. Схоже, хтось занадто рано "стартував" у новому виборчому сезоні".

Нагадаємо, що Максима Кривоша, який у вівторок взяв в заручники 13 чоловік і тримав їх в автобусі 12 годин без їжі та води, суд відправив під варту на два місяці без права на заставу.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!