ДУМКИ

Іван Ліптуга : Ситуація з затонулим на одеському пляжі танкером трагічна і комічна

28-07-2020 14:07

0

comments1309

Іван Ліптуга

президент Національної туристичної організації України

Президент Національної туристичної організації України (НТОУ) Іван Ліптуга проаналізував для видання «Коментарі» ситуацію з затонулим у Одеси танкером Delfi, який ніяк не можуть підняти

"Ситуація з затонулим на пляжі танкером (все сталося ще в листопаді минулого року – ред.) трагічна і комічна одночасно.

Почнемо з того, що вона відображає весь бардак, який відбувається в нашій країні. Починаючи від "контрабандного" статусу бункерувальника, який багато років бовтався в море і нелегально ночами ввозив нафтопродукти на одеську нафтобазу, з-за чого екіпаж до останнього відмовлявся сходити із судна, яке вже лежало на пляжі. І закінчуючи багатомісячної торгівлею з судновласником за питання підняття і ліквідації судна. Або, наприклад, постійного розливу нафти з нібито порожнього танкера, з-за того що 7 місяців навколо були встановлені не морські, а річкові сорбуючі бони, через які при найменшому хвилюванні всі переливається назовні.

Судячи по штрафу судновласнику від екологів у розмірі всього 15 тисяч доларів, катастрофи немає. Зрозуміло, що є забруднення пляжної зони, але це як кажуть "крапля в морі".

З точки зору репутації та іміджу міста, всі розуміють, що аварія сталася з-за погодних умов. Як розуміють те, що підняти таке судно практично біля берега – технологічно складна і дорога операція, в якої крім грошей і техніки необхідно дотримуватися ще багатьох юридичних моментів.

Судно зареєстровано на Віргінських островах і ходило під прапором Молдови. Хто і як буде відшкодовувати витрати з підняття судна – питання не вирішене. Наприклад, відоме круїзне судно Costa Concordia, яке затонуло у берегів Італійської Тоскани в 2012 році, було піднято і утилізовано лише в липні 2014 року. Тобто, через півтора року після аварії. А підйом його обійшовся в 600 млн євро.  Так що обговорювана у нас сума в 25 млн грн виглядає смішно.

Поки ми бачимо, що з листопада в Одесі з'явилася нова пам'ятка, на яку приходять фотографуватися як одесити, так і гості міста. Далеко не в кожній країні таке можна зустріти – затонуле судно, прямо на березі пляжу".

***

Раніше в Одесі не змогли підняти танкер з першого разу. Судновласник поки користується правом самостійного підняття. Пізніше експертна комісія ДСНС України остаточно визнала надзвичайну ситуацію місцевого рівня в регіоні.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!