ДУМКИ

Сергій Томіленко : Декларуючи боротьбу з фейками, влада веде боротьбу з не ручними та незручними журналістами та ЗМІ

29-07-2020 15:07

0

comments1117

Сергій Томіленко

голова Національної спілки журналістів України

Голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко розповів виданню «Коментарі», що нашій країні треба зробити в рамках протидії фейкам. І що цьому заважає

Україні великою мірою протидія фейкам була дескридитована певними топ-посадовцями, в тому числі першим урядом президента Володимира Зеленського. Колишній міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський згенерував ініціативу розробки закону "Про боротьбу з дезинформацією". Але вона виявилась ініціативою про втручання в журналістську діяльність, про запровадження кримінальної відповідальності для журналістів, про поділ журналістів на "правильних" і "неправильних". Фактично – законопроектом проголошувалося утворення під егідою держави Спілки (Асоціації) "правильних" журналістів.

У нас існує криза довіри до чиновників і політиків. Тому, я думаю, що значна частина громадян (включаючи журналістів) не готові без дискусії, без належної аргументації, без віри в світлі помисли депутатів і посадовців, – підтримувати так звані антифейкові ініціативи.

Поки що в Україні ми бачили намагання копіювати підхід, який реалізується в авторитарних країнах. Декларуючи боротьбу з фейками, влада веде боротьбу з не ручними та незручними журналістами та ЗМІ.

Ефективна боротьба з фейками має будуватися на тому, що саме держпосадовці, політики не повинні продукувати неправдиву інформацію, а іноді й відверту брехню. Треба підтримувати культуру споживання перевіреної інформації. Мова про програми медіаграмотності населення, а також про підтримку ЗМІ, професійної журналістики.

І, звичайно, необхідно створювати умови для економічної незалежності ЗМІ. В такий спосіб зменшуючи залежність медіа-простору від олігархів, від тих, хто разглядає медіа не як профільний бізнес, а як засіб впливу.

Також необхідно втілювати практики боротьби з фейками, які є успішними у західних демократіях. Не відзеркалювати ідеї контролю над медіа від Роскомнадзору і російського авторитаризму (а це робило багато посадовців і при президенстві Порошенка, роблять це сьогодні і в команді Зеленського), не вигадувати зелену чи червону кнопку, яка б зупиняла діяльність небажаних медіа. Необхідно втілювати ті підходи до журналістів, ту повагу до них, які ми бачимо в Німеччині, Франції, Великобританії, Канаді і в багатьох інших країнах. На жаль, на сьогодні такі коректні підходи Україні не притаманні".

***

Читайте незабаром на сайт "Коментарі" інтерв'ю з Сергієм Томіленком – про карантинні і не тільки удари по українській журналістиці.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!