ДУМКИ

Олександр Мішин : "Чорний лебідь" бейрутських вибухів вплине на ситуацію всередині Лівану

05-08-2020 11:08

0

Олександр Мішин

експерт-міжнародник

Експерт-міжнародник, кандидат політичних наук Олександр Мішин проаналізував для видання «Коментарі» ситуацію з вибухами в Бейруті. У тому числі - причини і наслідки трагедії

"Перш за все, вибухи в порту Бейрута це дуже велика людська трагедія для і без того багатостраждального народу Лівану. Більше сотні загиблих, тисячі поранених, величезні руйнування об'єктів міської інфраструктури та знищення інших матеріальних цінностей - це результат вибуху потужністю до 3 кілотонн тротилового еквівалента.

Ліван зіткнувся віч-на-віч з дуже масштабною гуманітарною проблемою. З нею країна не може впоратися самостійно і потребує суттєвої допомоги з боку міжнародного співтовариства. Стародавнє місто Бейрут з населенням більш ніж в 2 млн. став зоною лиха. Люди емоційно порівнюють зараз своє становище з наслідками бомбардувань Хіросіми і Нагасакі.

В таких умовах геополітичні моменти відходять на другий план. Але якщо все ж про них говорити, то важлива солідарна реакція країн світу на катастрофу: від вираження символічних співчуттів - до надання реальної допомоги для порятунку життів людей, підтримки поточного життєзабезпечення і подальшого відновлення Бейрута.

Різноманітні інтерпретації щодо причин трагедії дійсно мають місце. Озвучувалися різні версії, в тому числі щодо наявністі зовнішнього фактора, і навмисного характеру вибуху. Але ліванські військові, поліція і спецслужби буквально відразу після трагедії перекрили доступ в район епіцентру вибуху. В тому числі, щоб уникнути актів мародерства.  А значить, реальною картиною стану справ володіє лише уряд цієї країни.

За офіційною версією, іскра від зварювання дверей складу №12 в бейрутському порту з конфіскованим ще в 2014 р амонієм викликала детонацію і великий вибух. Але оскільки вибухів було два з певним часовим інтервалом, то дана версія не дозволяє повністю відновити всієї картини того, що сталося.

Важливо відзначити, що причетність Ізраїлю до інциденту офіційно заперечується урядом країни. Навпаки, ізраїльтянами запропонована допомога потерпілому Лівану. Навіть їх закляті вороги з "Хезболли" заперечують причетність Ізраїлю до вибухів.

Проте, ситуація не є до кінця проясненою. Те, що останнім часом між Ліваном і Ізраїлем спостерігалося загострення відносин через "Хезболлу", породжує додаткові чутки, але перевірити їх достовірність не можна. Армія Лівану підтвердила відсутність активності ВВС Ізраїлю в зазначених районах в останні дні.

Схоже, що "чорний лебідь" бейрутських вибухів вплине на ситуацію всередині Лівану, але навряд чи матиме відчутний ефект на міжнародну ситуацію навколо даної країни".

 ***

Відзначимо, що в результаті вибухів в Бейруті постраждалиукраїнці і кораблі з Маріуполя.

Тим часом в Мережі набирають популярність зворушливі відео, як дорослі рятують малюків від вибуху в Бейруті.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!