ДУМКИ

Антон Кучухідзе : Дещо про "український слід" в США та Білорусі

10-08-2020 08:08

0

comments1002

Антон Кучухідзе

голова Всеукраїнської Ради Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC)

Експерт-міжнародник Антон Кучухидзе проаналізував для видання "Коментарі" спроби побачити "український слід" у втручанні в вибори в США, а також у затриманняів Білорусі найманців ПВК "Вагнера"

Голова Національного центру контррозвідки та безпеки США Вільям Еваніна заявив, що Росія намагалася втрутитися в американські вибори з допомогою українського народного депутата Андрія Деркача. Президент України Володимир Зеленський вже відреагував на це.

Також РФ приплітає Україну до подій в Білорусі (затримання"вагнеровців" тощо).

Як діяти нашій державі, розповів експерт-міжнародник Антон Кучухидзе:

"Я б не робив поспішних висновків до офіційної позиції Білого дому або Держдепартаменту США. Не секрет, що серед силовиків різних рівнів в Штатах є як прихильники республіканців, так і прихильники демократів. Тому дуже обережно потрібно ставитися до таких заяв (як те, що зроблено Вільямом Эваинина – ред.), навіть якщо робить певна особа.

Білий дім і Держдеп про це прямо не говорять. Але однозначно вони зацікавлені, щоб РФ або будь-яка інша країна не втручалися у американські вибори.

Демократів, зрозуміло, вся ця історія із записами не влаштовує. Корупційна тематика дуже чутлива для Штатів. І може бити по рейтингу демократів.

А хто їм винен? Вони схожу історію розіграли проти Трампа в 2016 році. А тепер отримують зворотний зв'язок вже від Трампа. Технологія практично та ж, що вони намагалися використати на минулих виборах. Йде боротьба двох штабів, двох таборів.

У будь-якому випадку, поки немає судового рішення, когось конкретно звинувачувати важко.

Головне, що Україна на рівні держави, на рівні голови держави не втручається у внутрішній процес виборів США. І коли Зеленський був з візитом у США і зустрічався з Трампом, він не робив жодних заяв на підтримку кого-небудь.

Глава МЗС Кулеба також наголошував, що Україні важливо зберегти підтримку і республіканців, і демократів - незалежно від того, хто очолить Білий дім. Це правильна позиція, якої дотримується і наш МЗС, і наш президент. Нинішня влада не бажає повторювати помилок минулої, після ряду заяв якої були проблеми з налагодженням діалогу з США, отриманням військової допомоги і так далі.

Що стосується юридичної сторони, то ще на початку століття США і Україна ратифікували договір щодо юридичної допомоги. І у сторін є юридичні зобов'язання передавати інформацію, якщо до нас звертається з офіційним запитом той же Мін'юст США. І так само навпаки. Це міжнародні зобов'язання.

Нам важливо зберігати підтримку Штатів, в тому числі щодо санкцій проти РФ.

Щодо білоруського кейса – Україна також поводить себе правильно. Перша особа держави і МЗС не роблять різких заяв, не втручаються у внутрішні справи Білорусі. А ситуація там дуже складна. Звичайно, українська влада намагається скористатися тим, що серед заарештованих "вагнеровців" нібито є люди, причетні до розстрілів на Майдані. Звичайно, потрібно просувати цю тему. Слід надати білоруській стороні доказову базу, щоб злочинці опинилися в руках нашої держави.

Адже для нас дуже важливо розслідування цього питання. Як для протистояння РФ, так і для торжества справедливості всередині країни.

Що стосується Росії - ну, вони завжди звинувачують Україну в усьому. На це не треба "вестися". Впевнений, що для керівництва Білорусі Україна є важливим партнером. Згадаймо два форуму, які і Зеленський, і Лукашенко проводили з розвитку торгових відносин. Діалог хороший, є прагнення збільшити товарообіг.

Заяви, які робить Росія, спрямовані не тільки за кордон, але і на внутрішній електорат. Адже якось треба пояснювати незручну ситуацію з "вагнеровцями". Ось вони технологічно і розганяють тезу на всіх рівнях про нібито причетність України.

Нещодавно Держдеп США розповів, через які механізми Росія проводить свою пропаганду. Починаючи від лідерів країни, продовжуючи телеканалами, соціальними медіа, просто політологами, яких потім розганяють у ЗМІ. Весь цей арсенал зараз Росія і застосовує, щоб Україна не дісталася до правди і справедливості".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!