ДУМКИ

Олексій Голобуцький : Ті, хто говорить про білоруський Майдан, нічого не розуміють у внутрішньому житті Білорусі

10-08-2020 13:08

0

comments1266

Олексій Голобуцький

заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог

Переможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі", політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький висловив думку, що президент Білорусі Олександр Лукашенко під час виборів 9 серпня в два-три рази сфальсифікував результат

"Те, що Лукашенко за допомогою механізму імітаційної демократії набере 70-80%, не викликало сумнівів. Але фактично він вперше програв начисто. Бо рази в два-три сфальсифікував результат.

Головний висновок поки – білоруси нехай повільно, але змінюються. І вони вже готові до опору. Правда, ті, хто говорить про білоруський Майдан, нічого не розуміють у внутрішньому житті Білорусі. Там силові структури, спецслужби працюють точково, б'ють по опозиції ще в зародку. Тому там і немає яскравих опозиційних лідерів, немає організованого протесту.

З тієї ж Тихановською далеко не все зрозуміло. Існує безліч прихованих течій.

Важливо зрозуміти – Лукашенко не може піти на хвилі невдоволення тільки прозахідної частини населення. Скинути його може лише об'єднання прозахідних і умовно проросійських течій.

Ці вибори відрізняються від попередніх ще й тим, що вся антиросійська риторика Лукашенко останнього часу йде у розріз з його попередньою проросійської риторикою. При цьому він створив унікальний режим, що паразитує на іншій державі. Острівець "совкового" соціалізму, що живе за рахунок РФ. І падіння економіки в Білорусі почалося саме після того, як Росія перестала годувати білоруського диктатора, який при цьому ще і дозволяє багато зайвого. Йому поставили умову: або ставай частиною нашого проекту (Союзна держава РФ і Білорусі), або зменшимо пайку. У підсумку зменшили пайку.

Все це впливає і на Україну – в тому сенсі, що руйнується міф про ефективного диктатора на пострадянському просторі.

Українська влада зараз на розтяжці: визнати вибори в Білорусі демократичними не можна, а не визнавати – зіпсувати відносини з Мінськом".

***

Чинний з 1994 року президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко впевнено лідирує на виборах, згідно з даними екзитполів та ЦВК. Незгодні з цим білоруси спробували зібрати в Мінську майдан. 

Раніше експерти проаналізували для видання "Коментарі" підсумки виборів в Білорусі.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!