ДУМКИ

Олексій Стародубов : Нові "старі" виклики економіки Донбасу

11-08-2020 10:08

0

Олексій Стародубов

керівник Експертної робочої групи при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу

Віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що незабаром буде представлена стратегія економічного розвитку Донбасу. Про те, що це може бути за стратегія виданню «Коментарі» розповів Олексій Стародубов - керівник Експертної робочої групи при Офісі президента України з питань економічного відновлення Донбасу

"Говорячи про економічну стратегію розвитку Донбасу, є сенс нагадати, що Донбас складається з двох областей - Донецької та Луганської. Вони багато в чому економічно схожі за структурою, але при цьому істотно відрізняються одна від одної за масштабами і вимагають індивідуального підходу. Відповідно, швидше за все, мова йде про стратегії економічного розвитку окремо Донецької і окремо Луганської областей, підконтрольних Україні.

За показниками валового регіонального продукту (ВРП) двох областей просідання регіональної економіки склало близько 20 млрд. доларів США порівняно з 2013 роком. Для порівняння - ВРП у фактичних цінах 2013 році - Донецька область майже 21 млрд. доларів США (проти близько 6 млрд. доларів США в 2019 році), Луганська - майже 7 млрд. доларів США (проти близько 1 млрд. доларів в 2019 році).

Навіть з урахуванням втрати частини територій - економічне просідання Донецької та Луганської областей жахливе!

Регіони Донбасу відрізняються від будь-якого іншого регіону України тим, що пережили бойові дії і досі знаходяться в безпосередній близькості до зони ООС.

У цьому зв'язку необхідно здійснювати масштабні відновлювальні роботи, впроваджувати політику повернення працездатного населення на Донбас, відновити системи водопостачання, енергопостачання, а також ефективно працювати з міжнародними фінансовими організаціями, яких можна вважати на даному етапі ключовими інвесторами в проекти, пов'язані з відновленням Донецької і Луганської областей.

У випадку з Донбасом досить складно говорити про економічний розвиток тільки за рахунок іноземних інвестицій. Оскільки регіон: а) перебуває в ризиковій зоні з-за бойових дій; б) глобальна коронакриза не сприяє приходу інвестицій в Україну в цілому і на Донбас зокрема.

Відповідно, в сьогоднішніх реаліях є сенс також робити наголос на співпрацю з внутрішніми інвесторами, на реалізацію проектів державно-приватного партнерства, на розроблення державних програм, пов'язаних з відновлення комунальної інфраструктури".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!