ДУМКИ

Олександр Курбан : Три центри впливу і мобільний Майдан – що відбувається в Білорусі

11-08-2020 14:08

0

comments1043

Олександр Курбан

політтехнолог

Політтехнолог Олександр Курбан оцінив для видання «Коментарі» реакцію вулиці і політиків на результати президентських виборів у Білорусі, які пройшли 9 серпня. Він також спрогнозував, як ситуація може розвиватися далі

"Що ми бачимо сьогодні в Білорусі? Непопулярний політик, який перебуває при владі з початку 90-х років, сфабрикував результати виборів, силовики намагаються придушити протестні настрої населення. В ситуацію втручається зовнішній фактор. Один в один картина 2004-го в Україні, часу першого Майдану.

Те, що відбувається сьогодні на вулицях Мінська, Бреста, Бобруйська, Вітебська та інших міст чітко лягає в концепцію так званої кольорової революції. Йде спроба зміни політичного режиму шляхом масових протестних акцій, блокування роботи органів влади, страйків. При цьому можна досить точно вловити три центри, які здійснюють спробу координації протестів.

Перший центр, це білоруська опозиція, яку зараз представляє жіночий тріумвірат – Світлана Тихановська, Вероніка Цепкало і Марія Колесникова. Дві перші з них - дружини опозиційних лідерів, які були арештовані напередодні виборів, третя була керівником штабу ще одного кандидата. По суті, вони не управляють ситуацією, а тільки роблять публічні заяви, з одного боку закликаючи до діалогу, а з іншого - вимагаючи чесних виборів. На вулицю вони не виходять, колони протестувальників не очолюють.

Другий центр, являє собою, умовно кажучи, координаційна кремлівський штаб, який, роблячи вигляд, що намагається допомогти у наведенні порядку, насправді посилює хаос. На думку деяких експертів, російські силовики прибули на допомогу своїм білоруським колегам і допомагають у розгоні протестувальників. У той же час в соцмережах, і насамперед у Telegram, просувається тема референдуму і створення "Вітебської народної республіки". Класика російської гібридної стратегії.

Третій центр можна умовно назвати західним. Він шляхом інформаційного впливу та політичного тиску просуває тему нових виборів або надання точних даних за результатами голосування. Основу цього центру складають опозиціонери, які втекли від лукашенковских репресій і тісно співпрацюють з західними політичними структурами та міжнародними правозахисними організаціями.

Кожен з цих центрів, в рівній мірі намагається потягнути на себе ситуацію і керувати вулицею. І у кожного з цих центрів, в рівній мірі це погано виходить. Говорячи мовою політтехнологій, протестними рухами зараз керують закони ройового інтелекту. Великі маси народу діють по ситуації. Єдиної тактики немає. Спроби закріпитися в ключових точках на вулицях міст, побудувавши барикади, не спрацьовують. Білоруський Майдан можна охарактеризувати скоріше як мобільний. Силовики розігнали протестувальників в одному місці, вони збираються в іншому. І так триває весь час.

Відсутність достатньо вмотивованих та налаштованих на боротьбу до кінця національних лідерів можуть компенсувати польові командири, які вже зараз з'являються в натовпі протестуючих. Разом з тим, головною проблемою нинішнього протестного руху є недостатня кількість громадян, які вийшли на вулицю. Судячи по тому, з якою легкістю білоруські силовики розженують натовпи протестувальників, концентрація сил недостатня для того, щоб перейти до наступної фазі кольорової революції. А тому, швидше за все, зараз почнуть форсувати події Кремлівський і Західний центри впливу.

Точно сказати чи передбачити подальший сценарій протестів у Білорусі, складно. Але вже зараз можна з великою часткою визначеності відзначити, що цей президентський термін для Лукашенка - останній. І не факт, що він пробуде до кінця. У всякому разі, без кардинальних політичних, економічних і соціальних змін, а також повної зміни зовнішньополітичного вектора. Слабка Росія, більше не може бути гарантом стабільності в країні.

Позиція української сторони в цьому питанні, в цілому прогнозована і логічна. Офіційна влада висловлює своє бачення ситуації обережно, без різких заяв. Прозахідна опозиція ("Європейська солідарність" і "Голос") робить заяви в дусі керівництва ЄС і США. Проросійські політсили ("ОПЗЖ") виступають на підтримку Лукашенка".

***

Відзначимо, що головний суперник Олександра Лукашенка на виборах у Білорусі Світлана Тихановська виїхала  в Литву. В опублікованому відео вона заявила, що поїхала до дітей, і зазначила, що не бажає нікому опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася вона.

Також Тихановська визнала свою поразку і закликала білорусів припинити акції протесту.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!