ДУМКИ

Наталія Веселова : Переселенців не бачила минула влада, не бачить і нинішня

12-08-2020 08:08

0

comments1047

Наталія Веселова

народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів АНТС

Народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів «АНТС», переселенка (вимушено залишила окупований Донецьк) Наталія Веселова оцінила для видання «Коментарі» дії Зе-команди щодо переселенців

"З самого початку, коли Зе-команда тільки прийшла до влади, були заяви з їх сторони, які вселяли оптимізм. Мовляв, як візьмуться зараз за проблеми переселенців, як почнуть вирішувати! Тим більше, вони прийшли не на порожнє місце: ми залишили їм багаж у вигляді напрацьованих законопроектів, громадські та правозахисні організації були готові поділитися своїми знаннями.

Але за підсумками року "зеленого правління" (незабаром виповниться рік роботи нової Ради, після чого фактично вся влада опинилася в руках нової команди – ред.) можна говорити лише про два позитиви для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Перший - колишні міністр розвитку громад і територій України Альона Бабак і глава Минветеранов і тимчасово окупованих територій Оксана Коляда зуміли вибити 500 млн грн, які пустили на житлові програми для ВПО. Мова про іпотеку під 3%.

Другий позитив – надання ВПО права голосу на місцевих виборах і на виборах до парламенту по мажоритарних округах. Раніше переселенці були цього позбавлені. Я боролася за повернення їм права голосу все 8 скликання. Нинішні депутати просто завершили те, що почали ми. Були внесені відповідні зміни у законодавство. Так що тепер переселенці, які постійно проживають в певному населеному пункті, стають цікавими для місцевої влади як виборці. Тобто, на їх проблеми будуть більше звертати увагу.

На цьому позитив закінчується. У 2020 році було закладено 100 млн на програму "Доступне житло". Але я не чула, щоб хтось із ВПО зміг їй скористатися.

Багато говорили про необхідність з боку центру та місцевої влади допомагати з житлом тим ВПО, які не можуть брати кредит – малозабезпечені, пенсіонери. Адже є міжнародний досвід, є варіант подання квартир в лізинг. Зрештою, можна будувати соціальне житло. Ніхто цим не займається...

Гостро стоїть і проблема соціального забезпечення. Пенсії, різноманітна допомога для ВПО так і не врегульовані. Як були проблеми, які створювалися з сторони управлінь Пенсійного фонду та соцзахисту, так і залишилися. Виплати прив'язані до довідок ВПО, так само проводять перевірки, блокуються пенсії переселенцям.

Не вирішено і питання виплати заборгованості пенсій за більш, ніж 3 роки. В законі саме цей термін встановлено, але багато жителів Донбасу не отримують пенсії фактично з 2014-2015 рр.

Дивують і меседжі, які посилає влада. Приміром, коли прем'єр Шмигаль на всю Україну заявив, що "ми не хочемо відпускати за кордон заробітчан, ми готові платити їм по 600 євро". Це образило переселенців. Тому що вони вимушено покинули свій будинок, довелося починати багато "з нуля". Але їм таких пропозицій не робили.

Переселенців просто не бачать. Ні минула влада їх не бачила, ні нинішня".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!