ДУМКИ

Максим Ялі : Лукашенко не віддасть Україні "вагнеровців"

12-08-2020 16:08

0

comments1245

Максим Ялі

політолог, кандидат політичних наук

Політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі розповів виданню "Коментарі", чому президент Олександр Лукашенко, спірно переобраний 9 серпня, не видасть "вагнеровців" Києву

Сьогодні, 12 серпня, стало відомо, що Офіс генпрокурора України направив до генпрокуратури Республіки Білорусь запити про видачу 28 учасників збройного конфлікту на Донбасі. Мова про найманців ПВК "Вагнера", затриманих в кінці липня білоруськими спецслужбами.

Ось, що думає з цього приводу політолог Максим Ялі:

"Виходячи із заяв Лукашенко ще напередодні президентських виборів у Білорусі про те, що якщо генпрокурори РФ і України не відгукнулися на його пропозицію приїхати до Мінська для врегулювання цього питання, то значить їм все одно, це можна розцінювати як певний сигнал. А саме, що Україна "вагнеровців" не отримає – і момент втрачено.

Про те, що цей "інцидент" вичерпаний і Лукашенко не видасть Україні найманців, що воювали на Донбасі, каже ряд факторів.

На ситуацію накладаються протести, які охопили Білорусь після виборів. Також відбулася телефонна розмова між Путіним і Лукашенко напередодні виборів. Не кажучи вже про те, що Путін став другим лідером держав після КНР, які привітали Лукашенка з перемогою на президентських виборах.

Можна згадати і заяву Лукашенка про те, що найманців могла надіслати Україна - після публікації в російських ЗМІ "розслідування" російських спецслужб про "розкриття змови СБУ і ЦРУ" відносно "провокації" з "вагнеровцями".

Плюс – маємо заяву Лукашенка про те, що українська сторона для екстрадиції "вагнеровців" в Україну повинна довести їх вину у злочинах. Що, як мінімум, вимагає часу.

Враховуючи загрозу повалення Лукашенко в результаті протестів і наростаючого насильства, можливих санкцій з боку Заходу за силове придушення протестів, невизначеність політичної долі самого білоруського президента, шанси на видачу "вагнеровців" українським правоохоронним органам прагнуть до нуля.

Якщо Лукашенко зможе встояти і пережити протести, його залежність від Кремля значно зросте. І ні про яку видачу свідків і учасників злочинів Кремля на Донбасі, які зможуть стати свідками в міжнародних судах, не може бути й мови.

Момент для України втрачений. Та й чи був цей шанс - великий питання. Адже Лукашенко, як і раніше, вважає Путіна своїм старшим братом, як він заявив в недавньому інтерв'ю Гордону".

***

В кінці липня стало відомо, що РФ направила в Білорусь (як запевняють білоруські спецслужби – для дестабілізації обстановки перед виборами) близько 200 найманців ПВК "Вагнера". 33 з них були затримані і взяті під варту. Росія вимагає їх відпустити, Україна – видати тих, хто брав участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків.

Раніш ситуацію проаналізував для видання "Коментарі" політолог-міжнародник Сергій Толстов.




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!