ДУМКИ

Андрій Помазанов : НАБУ, судді і підозри у захопленні влади - раніше ми не мали таких прецедентів

13-08-2020 08:08

0

comments1164

Андрій Помазанов

адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання

Експерт з реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади Українського інституту майбутнього, юрист, правозахисник, народний депутат України 8 скликання Андрій Помазанов прокоментував виданню «Коментарі» протистояння Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з Окружним адміністративним судом Києва (ОАСК)

"Останнім часом багато хто задається питанням: "Так хто ж виграє в протистоянні НАБУ проти голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка?".

Нагадаю, що НАБУ звинувачує голову ОАСК Павла Вовка і його колег суддів у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищої кваліфікаційної комісією суддів України (ВККСУ) та Вищою радою правосуддя (ВРП).

Дана ситуація є досить цікавою з точки зору професійної практики і роботи антикорупційних органів. Раніше ми не мали прецедентів, коли ціла група суддів на чолі з головою суду підозрюються правоохоронними органами в спробі захопити державну владу в країні.

Тут немає сенсу заходити в аналіз кваліфікації складів злочинів, які інкримінуються суддям ОАСК, а також досліджувати правильність визначення підслідності. У даній ситуації у всіх аспектах цікавий сам процес намагання притягнути до кримінальної відповідальності суддів за нібито створення злочинної організації з метою захоплення державної влади.

Підігрівають ситуацію засоби масової інформації, які кожен "новий раунд гри НАБУ-ОАСК" висвітлюють як можна яскравіше. Буквально вчора після якогось "оголошення в розшук" суддів останні через соціальні мережі самі "розкрили таємниці" алгоритму пошуку людей, яких НАБУ бажає бачити на допитах. Після чого фактично повістки про виклик були вручені - та підстави для примусового розшуку відпали. У той же час, обличчя суддів продовжують "висіти" на офіційному ресурс НАБУ в розділі "у розшуку". Чи це буде в подальшому визнано як тиск на суддів - час покаже.

В цілому ж, починаючи такого роду кримінальні переслідування суддів, правоохоронним органам завжди слід пам'ятати про кінцеву мету. Якщо метою є залучення конкретного судді до кримінальної відповідальності за вчинене ним корупційне правопорушення з наявною доказовою базою - це одне питання. А якщо мета полягає в спробі перерозподілити важелі впливу на судову владу (безвідносно до конкретної справи) - це вже зовсім інша історія.

Хочеться вірити, що антикорупційні органи, які ми створювали з надією на ефективну боротьбу з корупцією у вищих ешелонах влади, будуть якісно виконувати свої функції".

***

Раніше експерти аналізували для нашого видання причини і можливі наслідки "полювання" на Вовка.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!