ДУМКИ

Юрій Подорожній : Битва за топ-міста України – чи є шанси у партії влади

13-08-2020 11:08

0

comments1062

Юрій Подорожній

політтехнолог, експерт Українського Центру суспільного розвитку

Політична партія "Слуга народу" збирається провести позачерговий з'їзд, де розгляне питання участі своїх кандидатів на місцевих виборах, зокрема, представить список кандидатів на посади мерів обласних центрів. Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній висловив виданню "Коментарі" думку, чи вийде у СН взяти хоч одне з топ-міст – Київ, Одесу, Харків, Дніпро

"29 серпня партія "Слуга народу" проведе позачерговий з'їзд, на якому будуть представлені кандидатів ключових місцевих рад і мерів міст. До цього правляча партія намагатиметься сформувати місцеві команди і створити гідні списки кандидатів. Але вже сьогодні зрозуміло, що впоратися з цим завданням "слугам" буде складно.

Завоювати довіру серед місцевих еліт партії СН не вдалося. Відсутність взаєморозуміння центральна влада подає під соусом боротьби з місцевими корупціонерами та заміну "старих і відсталих" на "нових і прогресивних". Хоча вже і школяреві зрозуміло, що принцип "головне, щоб раніше не був у владі" як і раніше не вирішує жодної проблеми, а боротьба з корупцією - це про правоохоронну систему, а не про кадровї заміни.

Представники "Слуги народу" мали шанс взяти місцеві ради восени 2019 року. Зараз це завдання для них може втілитися лише локально - і не буде мати тотальний характер. Маркером проблем правлячої партії є нездатність висунути реальних кандидатів у мери ключових міст.

Чого тільки коштувала в репутаційному плані пропрезидентської силі епопея з висуненням кандидата в мери Києва. В кінцевому підсумку партія висунула Ірина Верещук, яку позиціонують як досвідченого мера. На перевірку народний депутат керувала кількатисячним містечком на західному кордоні, де основним заробітком місцевих була контрабанда.

Але висунення Ірини Верещук на тлі інших ключових міст є зваженим рішенням. Наприклад, в Одесі з політичним важковаговиком Геннадієм Трухановим змагатися буде шоумен Олег Філімонов. Такий розклад виглядає як домовленість між Офісом президента та чинним мером. А якщо це не так, то в ОП - повна відсутність розуміння кадрової політики.

Не краща ситуація в інших містах-мільйонниках – Харкові і Дніпрі.

Можливо, 29 серпня, на своєму з'їзді "Слуга народу" представить ще не заявлених кандидатів на посади мерів. Але нетривала історія партії президента Зеленського говорить про те, що і в цьому випадку кадри будуть вирішувати все, але в даному випадку все буде вирішувати відсутність кадрів".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!