ДУМКИ

Тетяна Майкова : Як запобігти інсульту - головні правила

18-08-2020 08:08

0

comments1129

Тетяна Майкова

лікар-невролог, кандидат медичних наук, експерт ток-шоу «Добре здоров'я на Інтері»

Лікар-невролог, кандидат медичних наук, експерт ток-шоу «Добре здоров'я на Інтері» (вівторок-п'ятниця, 13:20) Тетяна Майкова поділилася практичними порадами щодо профілактики інсульту, ризик якого особливо збільшується при літній спеці. А зараз вона знову набирає обертів

"Щороку інсульт вражає близько 140 тисяч українців. Майже третина з них помирає в перший же місяць після удару. Літня спека - додатковий фактор ризику розвитку інсульту.

Нагадаю, що інсульт - це порушення мозкового кровообігу, викликане закупоркою і спазмом судин (ішемічний інсульт - більш поширений) або крововиливом в мозок (геморагічний). Будь-який з видів інсульту небезпечний і може призвести до смерті людини, а пацієнта, що успішно пережив приступ, залишити інвалідом.

Порушення кровопостачання позбавляє клітини мозку кисню, і вони гинуть. З їх смертю в людини може погіршитися зір, слух, порушитися здатність говорити і навіть ходити.

В особливій зоні ризику здобути інсульт - люди з серцево-судинними захворюваннями і цукровим діабетом. При наявності цих захворювань обов'язково проводьте профілактичну терапію в період загострень.

Ті, кому за 50, повинні не рідше разу на рік приходити на профогляд до невропатолога і кардіолога, проходити ЕКГ серця і здавати коагулограму (перевіряти згортання крові), а також стежити за рівнем цукру в крові (2 рази на рік).

До інсульту можуть привести не тільки скачки тиску, а й недосипання, зловживання кавою та алкоголем, бурхливі емоції, а також літня спека. Всі ці фактори є стресом для центральної нервової системи, яка відповідає за роботу і стан судин.

У спеку загущується кров, може підвищитися рівень цукру в крові і виникнути порушення серцевого ритму. Це додатково погіршує роботу судинної системи.

Для профілактики згущення крові (і як наслідок - тромбів, які можуть бути причиною порушення мозкового кровообігу) з'їдайте стакан будь-яких ягід або три помідори в день: в їх складі - аспірінмістячі речовини, які розріджують кров. Для підтримки оптимальної плинності крові пийте щодня не менше двох літрів рідини (води, трав'яних чаїв).

Лягати спати треба до 23.00 (щоб сон мав не тільки потрібну кількість годин, але і якість), також треба більше рухатися. Влаштовуйте щовечірні піші прогулянки в приємному темпі приблизно по 40 хвилин. Вони працюють як кардіостимулятор і знімають нервову напругу. Як наслідок - попереджають спазми судин через стрес.

Звичайно, не забувайте про правильне харчування, а це - баланс овочів, м'яса, риби, яєць і кисломолочних продуктів. Тоді у нашого організму будуть сили на боротьбу з різними недугами".

 ***

Нагадаємо, що на сайті "Коментарі" вийшло інтерв'ю з ведучим проекту "Добре здоров'я на Інтері" та "Корисна програма" Олександром Лук'яненко.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!