ДУМКИ

Алекс Ліссітса : Рік випробувань для українських аграріїв - виживуть лише найсильніші

19-08-2020 08:08

0

comments1630

Алекс Ліссітса

аграрний експерт, президент Асоціації " Український клуб аграрного бізнесу»

Проміжні підсумки агросезону-2020 показують, що ситуація в Україні навіть гірше, ніж очікувалася. Таку думку висловив виданню «Коментарі» президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса

"2020 рік є запам'ятається аграріям не стільки карантином, пов'язаним з пандемією коронавируса, скільки погодними катаклізмами по всі території країни.

Тепла і безсніжна зима, холодна весна з сильними опадами на півночі і заході і повною відсутністю дощів на півдні і південному сході, змусили багатьох аграріїв суттєво переглянути свої статті витрат.

Урожай пшениці за фактом виявився набагато нижчим за очікування. Втрати варіюються від майже 90% на півдні України до 15-20% - на півночі і заході.

Всі надії були на кукурудзу і соняшник. Але вже зараз можна сказати, що і врожай кукурудзи в більшості областей України буде мінімум на 30% нижче очікування. По соняшнику зараз складно говорити, але ситуація може бути не така критична як по кукурудзі та сої.

Якщо додати до цього низькі ціни на більшість позицій, то можна сказати, що рік буде випробуванням для всіх. Вижити зможуть тільки найсильніші і не закредитовані компанії.

Що стосується допомоги від влади, то її ніхто не чекає, розуміючи, що у держави немає не тільки грошей, а й чіткого вектора розвитку аграрної політики".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!