ДУМКИ

Іван Ліптуга : Бюджет туризму в Україні обрізаний під нуль

19-08-2020 15:08

0

Іван Ліптуга

президент Національної туристичної організації України

Дії української влади з підтримки туризму, який страждає від ударів корона-кризи, оцінив для видання «Коментарі» президент Національної туристичної організації України Іван Ліптуга

"COVID-19 став неприємним сюрпризом для всіх країн і континентів. Туризм, звичайно, постраждав більше за інших секторів економіки - через закриття кордонів і практично повної зупинки транспортного сполучення.

За минулі п'ять місяців в Україні була пара спроб ввести на законодавчому рівні преференції та податкові пільги для туристичного бізнесу. Але з якихось причин вони так і залишилися не прийнятими. У тому числі - зниження ставки ПДВ до 7% для індустрії туризму та гостинності.

З позитивного - з бюджету виділили 100 мільйонів гривень для підтримки туроператорів внутрішнього туризму і готелів, які постраждали за час пандемії. Не така велика сума для всього сектора, якщо брати в розрахунок всіх зареєстрованих суб'єктів туристичної діяльності. Однак поки ми спостерігаємо дуже низький попит на грантову допомогу з боку бізнесу, так як більшість компаній не можуть похвалитися прозорим веденням свого бізнесу і подати весь необхідний пакет документів, який відповідає критеріям грантів. Скоро буде зрозуміло, скільки компаній зможуть реально отримати фінансову допомогу з виділених мільйонів на туризм.

У ситуації, що склалася, в України є шанс зробити перезавантаження в ставленні до туризму як пріоритетного напряму розвитку країни. Для цього повинна діяти системна програма розвитку інфраструктури, підготовки кадрів і маркетингу українських дестинацій (географічна територія, що має певні межі, яка може залучати і задовольняти потреби досить широкої групи туристів - ред.) на міжнародному ринку, який переживає глобальне затишшя. Є прекрасний шанс заявити про себе! Але поки бюджет туризму обрізаний під нуль".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!