ДУМКИ

Олександр Доній : Як зв'язні отруєння Навального, протести в Білорусі і страхи Кремля

21-08-2020 17:08

0

comments1050

Олександр Доній

народний депутат України VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей

Народний депутат України VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олександр Доній проаналізував для видання «Коментарі» ситуацію з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального. У тому числі - чи зважиться колективний Захід реально взятися за Путіна, якщо з'ясується, що до отруєння причетні російські спецслужби

"Не виключаю, що ситуація з раптовим впаданням в кому опозиційного російського лідера Навального пов'язана з тим, що російська влада могла злякатися акцій протесту в Білорусі.

Білорусь виглядала дуже спокійною і контрольованою президентом Лукашенко державою. Раптово (і несподівано для більшості аналітиків і світу) вона була охоплена масовими акціями протесту. Лукашенко довелося вдаватися до надзусиль, щоб взяти ситуацію під контроль.

Однією з передумов реваншу з боку Лукашенка стала слабкість місцевої контр-еліти, яка не має політично виражених лідерів, які мали б політичний досвід, розгалужену структуру і вплив на населення. Роз'єднаність протестів - це добре, щоб уникати розгонів. Але це не забезпечує механізмів передачі влади.

У Росії, як і в Білорусі, було багато зроблено для політичної нейтралізації (різними засобами) ймовірних лідерів опозиції. Когось садили (Ходорковський), когось змушували емігрувати (Каспаров), когось вбивали (Нємцов, Старовойтова), когось дискредитували (Касьянов), когось залякали або змусили відійти від політики (Явлінський, Хакамада).

Проте, в Росії залишився таки політичний символ опозиції, яким сьогодні і є Навальний. У спокійній ситуації влада навчилася йому протидіяти. Але як би він себе повів в ситуації ймовірних широкомасштабних протестів, влада і спецслужби в Росії не знають. І, ймовірно, такого сценарію бояться.

Це не є, звичайно, доказом, що саме влада і російські спецслужби отруїли Навального. Але це показує їх мотив, тобто зацікавленість в його усуненні з політичного Олімпу.

Очевидно, саме тому російська влада перешкоджає в транспортуванні Навального за кордон. Щоб зарубіжні експерти не виявили отруйних речовин.

Проте, сумнівно, щоб через це Захід пішов на будь-які економічні чи політичні санкції проти РФ. В історії сучасної Росії вже неодноразово були історії, пов'язані з отрутами. Як з летальним результатом (Щекочихін), так і з менш трагічним (Кара-Мурза). Це не призводило до системного стримування Заходом Росії. Винятком стала ситуація з отруєнням Литвиненка. Але там акція проходила на території Великобританії, а не Росії. І то, за великим рахунком, Захід обмежився "занепокоєнням". Тому, швидше за все, втручатися у "внутрішні справи Росії" Захід зараз ще не вирішиться".

***

Нагадаємо, дружина російського опозиціонера Олексія Навального розповіла, чим отруїли її чоловіка

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков спробував пояснити, чому Олексія Навального не можна транспортувати в закордонну клініку.







Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!