ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Зеленський боїться чітко заявити про невизнання легітимності Лукашенко, тому що заграє перед Путіним

25-08-2020 13:08

0

comments1048

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Оцінку того, що відбувається в Білорусі, де не вщухають протести проти Лукашенка, дав виданню «Коментарі» народний депутат України VIII і IX скликань Олексій Гончаренко. Він також прокоментував реакцію української влади на білоруські події

"У Білорусі диктатор Олександр Лукашенко сфальсифікував вибори, на що отримав відповідь у вигляді масових мирних протестів білоруських громадян. Він спробував жорстко придушити мітинги, бити, переслідувати, катувати, викрадати і вбивати людей. Але це не зупинило білорусів, які вже втомилися від режиму Лукашенка.

Для України стратегічно необхідно підтримувати повернення Білорусі на шлях європейської інтеграції та демократичного розвитку. Тому Лукашенко, який уже навіть не намагається грати в багатовекторність і зовсім злився під Кремль, повинен піти.

Україні необхідно більш жорстко реагувати на ці події і підтримувати демонстрантів, проведення нових виборів і не дати статися "гібридному аншлюсу" Білорусі Росією.

Для продавлювання такої реакції від нашої влади, ми створили міжфракційне об'єднання "За демократичну Білорусь", головою якого я маю честь бути. Ми зареєстрували в Раді заяву і проект постанови про невизнання легітимності Лукашенко. Але вони не прийняті до сих пір. Вся справа в тому, що Зеленський боїться чітко заявити про невизнання легітимності Лукашенко, тому що заграє перед Путіним. Це провальна тактика.

На цьому тижні, я був на конференції імені Калиновського в Вільнюсі, присвяченій ситуації в Білорусі. Там виступив заступник державного секретаря США Стівен Біген. Він назвав вибори в Білорусі "не вільними і несправедливими" і заявив, що "білоруський народ заслуговує на чесні вибори". Відразу після свого виступу Стівен Біген полетів в Москву - на переговори по Білорусі. І було зрозуміло, що в США вже є чітка позиція: Лукашенко - диктатор і в Білорусі повинні бути вільні вибори. Так і має бути.

Нам теж відсиджуватися не можна. Потрібно діяти. Інакше ми отримаємо тисячу кілометрів північного кордону під повним контролем Кремля - і опинимося фактично в оточенні. Наслідки, я думаю, всім зрозумілі".

***

Раніше політтехнолог Олександр Курбан оцінив для видання "Коментарі" реакцію вулиці і політиків на результати президентських виборів в Білорусі, що пройшли 9 серпня. Він також спрогнозував, як ситуація може розвиватися далі.

Нагадаємо, що нобелівський лауреат з літератури, білоруська письменниця Світлана Алексієвич отримала повістку з вимогою прибути 26 серпня на допит до слідчого.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!