ДУМКИ

Тетяна Гетьман : Чому в Україні подешевшав "борщовий набір" і подорожчали огірки

25-08-2020 15:08

0

Тетяна Гетьман

керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" в Оптовий Ринок "Шувар"

В Україні в порівнянні з 2019 роком істотно подешевшали овочі "борщового набору", але виросли в ціні огірки. Ситуацію проаналізувала для видання "Коментарі" керівник департаменту "Маркетинг-Аналітика" в Оптовому Ринку "Шувар" Тетяна Гетьман. Також вона спрогнозувала урожай яблук і груш

Картоплю на ринках зараз продають в середньому по 16 грн / кг, що на 7% дешевше, ніж в минулому році, цибуля ріпчаста коштує десь 12,5 грн за кг, що нижче минулого року приблизно на третину. Буряк коштує близько 7,5 грн / кг, що в 2,6 рази дешевше, ніж роком раніше. Морква подешевшала на 39,3% і коштує в районі 12,5 грн / кг, капуста продається приблизно по 8 грн / кг, що на 17,4% дешевше, ніж в 2019-му.

А ось огірки піднялися в ціні приблизно на 50%, в порівнянні з минулим роком. Зараз ціна на них коливається від 17 до 23 грн / кг.

Ось, як пояснює ці тенденції Тетяна Гетьман:

"Що стосується" борщового набору ", тут все просто: площі стали більше. Адже останні два роки ціни були для фермерів задовільні, а по деяких позиціях (цибуля в сезоні 2018/2019, картопля в сезоні 2019/2020) - рекордно високі. І ми імпортували цю продукцію. Не дивно, що в цьому році пропозицій по цих позиціях стало більше.

По огірках: урожай гірше через скорочення площ і незадовільну врожайність - внаслідок погодного чинника. У деяких господарствах через надмірну вологу на початку літа і холодну погоду огірки взагалі не зійшли. Потім почалася спека. А площі менші - через незрозумілу ситуацію зі збутом. Закриття ринків на карантин в квітні дуже налякало фермерів - це ж головний канал збуту їх врожаю.

За фруктам на осінь (це яблука і груші) висновки поки робити рано. Але фермери вже відзначають врожайність нижче, ніж середня за 5 років. Знову ж таки - через холодну весну і дощі не було цвітіння на запилення".

***

За словами президента асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", генерального директора ІМК Алекса Ліссітси, проміжні підсумки агросезону-2020 показують, що ситуація в Україні навіть гірше, ніж очікувалася.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!