ДУМКИ

Олена Рихальска : Як українцям відпочити, нікуди не виїжджаючи

26-08-2020 14:08

0

Олена Рихальска

засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант в ряді телепроектів

Багато українців не зуміли відпочити цього літа через корона-кризу. І тому що боялися, і тому що не вистачало коштів, і тому що були закриті кордони. Як можна відпочити - нікуди не виїжджаючи? Як відновити сили «на дому» або ж в межах свого міста (враховуючи, що відпустки - немає)? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділилася кандидат психологічних наук, психотерапевт, засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток" Олена Рихальська

"З точки зору психології потрібно знати, що відпочинок - це зміна дислокації і вражень. Якщо ви думаєте, що відпочиваєте вдома, то помиляєтеся. Це не впливає на розкріпачення психіки. Адже ми діємо в одній інфраструктурі, як в будні дні або просто вихідні. Лінійка холодильник-диван, траєкторія, знайома нашій психіці.

Ще до коронавируса на Заході були активні уїк-енди. Коли людина виїжджає в інший простір, психіка розслабляється. Так що і українцям, якщо вони не змогли поїхати за кордон, на курорт, до родичів, слід знаходити в своєму місті, селищі, селі (поруч з ними) місця, які не знайомі нашій психіці. Якийсь парк, де не були раніше, розташований неподалік ліс, незнайомі вулиці. Відпочинок - це перемикання, в тому числі на рівні розташування. І наша психіка, якщо це позитивне розташування, відпочиває.

Є багато місць для психологічного відпочинку. Ми просто звикли обов'язково кудись їхати. Але навіть в тих містах, де ми живемо, є безліч чудових місць, де ми ніколи не бували... З огляду на обставини, що склалися, з'являються можливості відкрити ті прекрасні місця, які поруч, але про які ми не знали.

Ще важливий момент. Відпочинок - це коли ми максимально знімаємо з себе відповідальність. Чому люди платять великі гроші за готелі, за можливість дістатися кудись з комфортом? А тому що ми, приїжджаючи кудись, не відповідаємо за їжу, зміну білизни, будь-яку деталь, яка напружує нас в звичайні дні. Саме тому важливо знайти такі місця, де ви максимально знімете з себе відповідальність.

Також важливий фактор - дітки. Відпочинок з ними, безумовно, важливий. Але відпочинок повинен бути і для дорослих. Окремо. Без діток. Тому що дітки - це завжди напруга і відповідальність. Так що я завжди рекомендую поїхати спершу з дітками відпочити, а потім хоча б тиждень - без них. У вересні, коли дітвора йде в школу, це цілком реально, якщо є бабусі-дідусі, готові доглянути за онуками".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!