ДУМКИ

Руслан Соболь : Колектори, банки, борги і ставки - як навести порядок в Україні

31-08-2020 09:08

0

Руслан Соболь

голова Асоціації малого і середнього бізнесу

Національний банк України має намір врегулювати на законодавчому рівні діяльність колекторів. Ці наміри проаналізував для видання «Коментарі» голова Асоціації малого і середнього бізнесу Руслан Соболь

"З одного боку - банки беруть досить високий відсоток за використовуваний ресурс. Пояснюють це тим, що змушені туди закладати, в тому числі, ризики за неповернення. За іпотечними угодами, за заставними договорами, за кредитними ... Але на тлі пекельних ставок намагаються пролобіювати ще й закон про колекторство, щоб відчужувати заставне майно.

Якщо ми все ж будемо це прописувати на законодавчому рівні, треба визначитися, яку модель використовуємо. Найефективніша - американська модель. Дешеві гроші, заставне майно, судовий пристав, державний виконавець, ніяких колекторів. При винесенні відповідного судового рішення, держвиконавець приходить до боржника - і відчужує заставлене майно на користь того чи іншого фінансового інституту (банку, кредитної спільноти і так далі).

Якщо ми візьмемо цю модель, напевно, не потрібно буде залучати третіх осіб, продавати борги колекторам, щоб вони телефонували недбайливим позичальникам - і лякали їх. Адже те, що у нас зараз відбувається, - це кам'яний вік.

І ще важливий момент. З моєї точки зору - діяльність банків у нас зараз несправедлива по відношенню до того суспільства, в якому вони ведуть цю саму діяльність. Так що потрібно концентруватися не стільки на "вибиванні боргів", скільки на лояльній до суспільства в цілому і бізнесу зокрема політиці банків".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!