ДУМКИ

Дмитро Йовдій : В Україні посилюється «державне» рейдерство

03-09-2020 10:09

0

Дмитро Йовдій

адвокат, голова ГО " Антирейдерський центр»

Адвокат, голова ГО «Антирейдерський центр» Дмитро Йовдій висловив виданню «Коментарі» думку, що в Україні процвітає рейдерство «в погонах», коли правоохоронні органи є інструментом тиску на бізнес і способом заволодіння чужим майном

"Проблема подолання рейдерства носить комплексний характер - це посилення безпеки державних реєстрів, напрацювання якісної законодавчої бази, підвищення ефективності роботи судової та правоохоронної системи, спрямованої на невідворотність покарання для рейдерів.

Певний позитив за останній рік все-таки є, оскільки прийнято кілька пакетів антирейдерских законів, спрямованих на захист власності і корпоративних прав, посилена безпека реєстрів, якісно працює перезавантажена кадрово Антирейдерська колегія при Мін'юсті. Кількість випадків "чорного" рейдерства зменшилася.

Разом з тим, ніякого прогресу не спостерігається в поліпшенні роботи поліції і судової системи в цьому напрямку. Як і раніше, поліція і суди практично не здатні захистити бізнес, а часто і зовсім підіграють рейдерам. Практично ніхто не притягується до кримінальної відповідальності за шахрайські дії з власністю.

Більш того, в Україні проглядається явна тенденція посилення "державного" рейдерства, так званого рейдерства "в погонах", коли правоохоронні органи є інструментом тиску на бізнес і способом заволодіння чужим майном. Обшуки, маски-шоу на підставі липових кримінальних справ - об'єктивна реальність української економіки. Тому, для подолання проблеми потрібно не віщати на прес-конференціях про інвестиційні няні, а повністю реформувати правоохоронну і судову системи. А це - не один рік серйозної роботи, яка, мабуть, не сильно цікавить перших осіб держави".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!