ДУМКИ

Андрій Помазанов : Аваков, вибори і Covid-19 - чого українцям варто побоюватися

09-09-2020 12:09

0

Андрій Помазанов

адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання

Глава МВС Арсен Аваков опублікував відеозвернення, в якому попередив, що українські правоохоронці будуть жорстко реагувати на порушення на місцевих виборах. Заяви міністра проаналізував для видання «Коментарі» народний депутат 8 скликання, експерт з реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади Українського інституту майбутнього Андрій Помазанов

"Днями міністр внутрішніх справ Арсен Аваков опублікував відеозвернення, в якому заявив про рішучі позиції представників правоохоронних органів щодо проведення виборчої кампанії на чергових місцевих виборах 2020 року. А також попередив про жорстку реакцію на будь-які порушення під час проведення виборів.

Думаю, така позиція міністра є абсолютно доречною і правильною на даному етапі. Тим більше, беручи до уваги новизну норм виборчого законодавства і безперервні спроби народних депутатів змінити "правила гри" вже після початку виборчого процесу.

Оцінюючи результати недавніх виборів президента і парламенту, потрібно відзначити, що саме Арсен Аваков як глава МВС зміг стати тим гарантом української демократії під час проведення виборчого процесу, якого не вистачало за часів виборчих кампаній попередніх років.

Однак, навіть така рішуча публічна позиція Авакова не гарантує стовідсоткової чистоти процесів. Проблеми можуть виникати на різних етапах виборів: носити чисто технічно помилковий характер (у зв'язку з недостатністю знань застосування норм Виборчого кодексу), а також - містити заздалегідь продумані схеми для фальсифікацій.

Уже в перші дні після офіційного старту виборчого процесу ми стали свідками запеклих баталій в Київській територіальній виборчій комісії, яка з недотриманням термінів, а також порушенням інших виборчих норм прийняла рішення про створення в Києві 13 виборчих округів замість 10. Упевнений, що таке рішення ТВК і процедура його прийняття повинні стати об'єктами вивчення для правоохоронних органів. Не виключено, що дана постанова буде оскаржена в судовому порядку.

Мінімізувати ризики під час проведення складного виборчого процесу виборів 2020 року можна, тільки якщо всі учасники виборчих перегонів (в тому числі і провладні партії) будуть строго дотримуватися норм закону і поважати право кожного громадянина на вільний вибір і волевиявлення.

Не останню роль в процесі виборів може зіграти і горезвісний "Covid-19". Він здатний стати одним з елементів передвиборчих маніпуляцій, в першу чергу, з боку провладних кандидатів і чинної влади в цілому, оскільки українці не поставлять на кін своє здоров'я для реалізації виборчого права.

Але якщо державні мужі, підраховуючи свої танучі рейтинги на місцях, ухвалять рішення про скасування або ж перенесення виборів - це стане початком їх кінця".

***

Раніше експерти оцінили тенденції місцевих виборів.

А народний депутат України IХ скликання Сергій Магера зазначив, що рішення, яке прийняли в ЦВК по Донбасу, може мати колосальні наслідки.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!