ДУМКИ

Віталій Школьний : Україна зміниться, якщо громадяни перестануть реагувати на збрехавших політиків або спотворивших реальність експертів

10-09-2020 08:09

0

Віталій Школьний

ведучий новин "Сьогодні" на каналі "Україна"

Що слід зробити в рамках протидії фейк? Як тут може допомогти ТБ? Своєю думкою з виданням "Коментарі" ділиться Віталій Школьний - ведучий новин "Сьогодні" на каналі "Україна"

"Найефективніший метод протидії фейк - формувати культуру споживання інформації і, як наслідок, зміцнити інститут репутації в країні. Громадяни повинні чітко розуміти, що є фактами, а що - коментарями.

Часто сумнівні медіа або ЗМІ-одноденки користуються необізнаністю своїх читачів і підносять думки в якості фактів. Одна справа - новина, яка складається з заяви того чи іншого політика - і зовсім інша картина реальності складається, коли в цій новині думки політиків з різних таборів, оцінка експерта і позиція журналіста.

Навчитися розділяти факти і коментарі - завдання абсолютно посильне, а ось формування інституту репутації - мегазавдання. Тільки уявіть, як би змінилися наші медіа і країна в цілому, якби громадяни більше не реагували на збрехавших політиків або спотворивших реальність експертів, афільованих з ними?

Телебачення - хороший інструмент, навіть не інструмент, а джерело, де можна швидко і просто дізнатися декілька точок зору. Чим більше різних думок з одного й того самого питання, тим вище ймовірність розібратися.

Важливо ще ось що - телебачення дає можливість не тільки побачити і почути ту чи іншу людину, але і зрозуміти емоції, оцінити поведінку в тих чи інших умовах.

Наприклад, історія зі смертельною аварією російського актора Михайла Єфремова. До останнього часу захист стверджував про його невинність, але ж глядач на власні очі бачив картинку з місця події, де людина лика не в'яже - і явно п'яна. Очевидно в цьому випадку, телебачення зіграло не останню роль в фактчекінге (перевірка фактів - ред.), Всім все стало зрозуміло. І подібних історій з різних життєвих ситуацій - безліч".

***

Нагадаємо, що перша секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ розповіла про наявність в нашій країні журналістської солідарності, хоч журналістська спільнота і поляризована.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!