ДУМКИ

Наталія Веселова : «Вкидання» по Донбасу - влада «тестує» на суспільстві свої майбутні рішення

10-09-2020 17:09

0

Наталія Веселова

народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів АНТС

Практично будь-які спроби знайти рішення конфлікту на Донбасі заходять в глухий кут ... Як відшукати точки дотику, в тому числі - всередині України? Думкою з цього приводу з виданням «Коментарі» поділилася переселенка з тимчасово окупованого Донецька, народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Наталія Веселова

"Ясна річ, що завжди знайдуться незадоволені. І тому, що точки дотику шукаються не всередині України. І тому, що у нас частіше шукають больові точки, а не точки дотику.

Попередня влада просто не вела дискусії з суспільством. Вона ставила перед фактом: на закритих зустрічах щось обговорили, щось підписали - і це факт.

Нинішня влада чинить ще гірше. Протягом останнього року зроблено величезну кількість "вкидань" по темі врегулювання конфлікту на Донбасі. Якась інформація надходила, суспільство реагувало. Замірявся градус невдоволення або навпаки - прийняття такого кроку. І в залежності від реакції суспільства - приймалося остаточне рішення.

Такі "тести" - це як на живу рану насипати сіль. Можливо, так коштувало вчинити разово. Але не завжди.

Подібні "вкидання" поляризують суспільство. Навіть ті групи, які були більш-менш консолідовані, починають між собою сперечатися - добре це чи погано, які будуть наслідки. Замість того, щоб суспільство заспокоїлося, зосередилося на соціально значущих і реально розв'язуваних темах, всі обговорюють форму, а не зміст. І поки такі експерименти триватимуть, ні про яке шляхи вирішення конфлікту не може йти мови.

До того ж, важливо розуміти: якщо ми говоримо про війну, про вирішення питання з окупацією частини Донбасу, з анексією Криму, ми не можемо знайти відповідь всередині України. Це - російська агресія. Це - світова проблема. І пошуки рішення повинні бути на міжнародних майданчиках, де одна зі сторін - Росія (агресор), а друга - Україна (жертва агресії).

Але зараз ми бачимо, що Росія всіляко намагається "згодувати" всім альтернативну реальність. Вона провертає з Україною те, що почала незабаром після розвалу СРСР в Молдові, відколовши від неї Придністров'я. Потім, по кальці, діяла з Грузією і Україною. Ось і зараз вона намагається представити себе не стороною конфлікту, а - посередником, миротворцем. І всі наші переговори всередині суспільства на це не вплинуть.

На жаль, але зміщення акцентів, які почалося з економічної блокади, введеної українською владою проти ОРДЛО в 2017 році (не проти Росії, а проти Донецька і Луганська), триває ударними темпами. Ми вже готові патрулювати разом з представниками т.зв. "ЛДНР", ми готові їхати туди "розмовляти".

Якщо ми на міжнародному рівні дозволимо РФ виступити посередником і миротворцем, вона незабаром вийде з-під санкцій. А нас посадить за стіл переговорів зі своїми маріонетками з "ЛДНР" - вирішувати "громадянський конфлікт", що є насправді російською агресією".

***

Відзначимо, що жителі окупованих територій стали більше дивитися український продукт.




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!