ДУМКИ

Андрій Новак : Який головний економічний провал української влади

11-09-2020 11:09

0

Андрій Новак

голова Комітету економістів України

З чим пов'язані постійні економічні проблеми України, які корона-криза лише посилила? Своїми думками з цього приводу з виданням «Коментарі» поділився голова Комітету економістів України Андрій Новак

"Головний економічний провал нашої влади - відсутність стратегії економічного розвитку країни, економічної моделі України. Її не запропонував і черговий уряд. Більш того, Верховна Рада двічі відхилили програму діяльність Кабміну Шмигаля. Так на основі чого працює цей Кабмін? За якою програмою? Який у нього план дій?

А якщо у нас немає стратегії, немає моделі економічного розвитку країни, то немає і цільових параметрів, термінів їх виконання. Тобто, вся вертикаль влади живе без цілей, без орієнтирів.

Друга біда стосується НБУ. Знову ми впевненим кроком йдемо наступати на ті ж граблі. А саме - крокуємо до девальвації гривні. Після зміни керівництва НБУ не змінилася політика центробанку - перманентна девальвація нацвалюти в інтересах кількох експортно-орієнтованих фінансово-промислових груп.

Але девальвація гривні - це дуже погано для основної частини українців, включаючи малий та середній бізнес, майже всіх громадян. Тому що це - падіння ВВП, купівельної спроможності.

НБУ фактично самоусунувся від курсової політики. Але навіщо тоді потрібен такий центробанк, якщо він як інституція не виконує одну з основних своїх функцій? Адже забезпечення стабільного курсу національної одиниці прописано в законі про НБУ. Але, схоже, керівництво Нацбанку його не читало...

Через відсутність загальної економічної стратегії, відсутність правильної політики НБУ - ми і пожинаємо плоди (якщо їх так можна назвати) постійно важкої, кризової економічної ситуації в країні".

***

Нагадаємо, що віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Денис Красніков розповів, як зупинити спад промвиробництва в Україні.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!