ДУМКИ

Віктор Савінов : Бути чи не бути морській битві в Східному Середземномор'ї

14-09-2020 08:09

1

Віктор Савінов

директор Міжнародного інституту політичної філософії

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов висловив виданню «Коментарі» думку про військово-морське протистояння Туреччини і Греції

"В українській пресі чомусь конфлікт в Східному Середземномор'ї (СС) між Грецією і Туреччиною представляється в такому вигляді, ніби Греція - жертва, а Туреччина - країна, яка може вирішити конфлікт військовим шляхом. Це - глибока помилка.

У нас в Україні - специфічне розуміння значущості ВМФ як такого. На відміну від України, Туреччина і Греція є морськими державами. Причому Греція має один з найбільших в світі танкерних флотів. Плюс - величезну кількість острів в Східному Середземномор'ї. Тому грецький флот - один з кращих флотів світу.

Основний ударний тип корабля у греків і турків - абсолютно однаковий. Гіпотетично може статися бій між сістершіпамі - однаковими кораблями. Справа в тому, що основу як грецького, так і турецького флоту становлять ракетні фрегати німецького виробництва. Так звані фрегати типу МЕКО. У Туреччині таких фрегатів - 16, а у Греції - 14.

Ударну силу турецького і грецького флотів складають також підводні човни. І тут цікаво. У турецькому флоті 13 підводних човнів. І всі вони - також німецького виробництва - тип 209. Основу підводного флоту Греції (ви будете сміятися) складають все ті ж підводні човни типу 209. Але у греків є ще і 4 нові підводні човни проекту 214, теж виробництва Німеччини. Всього ж в грецькому флоті в строю зараз 11 підводних човнів.

Грецію з самого початку конфлікту підтримує флот Франції. Ще місяць тому в СС прийшов французький фрегат "Лафайет". Більш потужний, ніж фрегати турецького і грецького флоту. Він може гарантовано вражати цілі на дистанції 180 км , а фрегати німецького виробництва - 140 км.

Але навіть цього Франції здалося мало. І останнім часом в СС для спільних дії з грецьким флотом прибув ще один фрегат типу "Лафайет" - "Сюркуф". А також два фрегата ППО типу FREММ ( "Лангедок" і "Прованс"). Ці кораблі можуть забезпечити протиповітряне прикриття практично в усьому регіоні ВС, не дати діяти турецької авіації.

Крім того, ініціатива поступово переходить до греків. В останній день серпня вони висадили свої війська на острів Кастелорізо, який належить Греції, але знаходиться всього в двох км від материкової території Туреччини. Досвід війни на Балтиці під час Другої світової показує, що проведення десантних операцій забезпечує розширення периметра оборони. Як тільки турецькі кораблі починають діяти в СС, їх тут же супроводжують грецькі фрегати. Більш того, грецький фрегат "Лемнос" вже двічі намагався таранити турецькі судна.

Конфлікт між Грецією і Туреччиною - історичний. Він то запалюється, то тліє протягом століть. Нагадаю, що війна за незалежність Туреччини (1919 - 1923) завершилася, коли туркам за підтримки СРСР вдалося вибити грецькі війська з території Малої Азії. А ось острова СС в основному залишилися під контролем Греції. Рано чи пізно конфлікт мав знову загостритися. Що зараз і відбувається. Але з урахуванням практичної рівності сил турецького і грецького флотів, ймовірність його переходу в активну бойову фазу фактично нульова. Адже сили супротивників на море практично рівні".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!