ДУМКИ

Дмитро Марунич : В опалювальний сезон Україна увійде з низкою ризиків

16-09-2020 14:09

0

Дмитро Марунич

співголова Фонду енергетичних стратегій

Ситуацію з підготовкою України до опалювального сезону (в порівнянні з минулим роком) оцінив для видання «Коментарі» співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич

"В цей раз краще ресурсне забезпечення - як по вугіллю, так і по газу. І того, й іншого досить для спокійного проходження зими. І закуплені вони були за нижчими цінами, ніж в минулому році.

Але є і проблеми.

Одна з основних - величезні борги між учасниками процесів на ринку природного газу. І між споживачами і постачальниками, і взаємні, і зустрічні. Йдеться про рекордну суму приблизно в 100 млрд гривень. Потрібно щось вирішувати, щоб не виникло колапсу. Доцільно було б списати заборгованість хоча б частково. Реструктуризувати - так точно. Відповідний законопроект лежить в Раді. Але ходу йому поки не дають.

На ринку електроенергії також є проблеми, заборгованість там - близько 30 млрд грн.

Так що особисто я бачу основною - проблему боргів, фінансової стійкості підприємств постачальників послуг. Під питанням стабільні поставки газу, електрики, теплової енергії споживачу.

Крім того, по газу через неправильно завершену реформу матимемо зростання цін для побутового споживача. Захистити якого вже не зможуть ні Кабмін, ні НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг - ред.). Адже спецобов'язки, що дозволяли робити ціну меншою, з серпня не працюють.

При цьому Нафтогаз зберіг контроль за дешевим газом вітчизняного видобутку. Тоді як у інших гравців ринку цього ресурсу немає. Але, зберігши можливість отримувати дешевий газ, Нафтогаз вважає за краще імпортувати дорогий. На жаль, але влада не змогла (або не захотіли) забезпечити повноцінну реформу з створенням реально конкурентного середовища для побутового споживача. Так що ми входимо в опалювальний сезон із загрозою серйозного зростання тарифів на газ. На тлі економічної кризи це може призвести до зростання боргів, які і так - величезні".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!