ДУМКИ

Олексій Дубовський : Україна зробила крок до формування більш справедливої ціни на газ

16-09-2020 17:09

0

Олексій Дубовський

голова Біржового комітету Української енергетичної біржі

Сьогодні, 16 вересня, народні депутати підтримали за основу проект закону про внесення змін до закону України "Про державні закупівлі" по створенню можливостей для покупки оператором ГТС короткострокових стандартизованих продуктів газу на біржі. Що це означає і чому це важливо для українців, виданню "Коментарі" розповів голова Біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський

"Ухвалення змін до закону врегульовує законодавчі обмеження, за якими Оператор ГТС повинен був закуповувати газ виключно через систему державних закупівель Prozorro. Така практика, як правило, ускладнює процес щодобового балансування, адже процедура підготовки та проведення тендера може тривати кілька місяців.

Після прийняття вищевказаних змін, Оператор ГТС зможе виходити щодня на біржу для закупівлі певних обсягів газу, не застосовуючи тривалу процедуру організації тендера в Prozorro. Участь Оператора ГТС в біржових торгах є однією з вимог європейського законодавства і успішною практикою на європейських біржах.

Ухвалення цього законопроекту в цілому відкриє шлях для повноцінної і ефективної роботи по балансуванню газотранспортної системи. Вихід оператора ГТС України на біржові торги значно пожвавить ринок і, безумовно, буде сприяти підвищенню ліквідності.

Ми виходимо на новий етап розвитку, де на біржовому майданчику, в умовах добового балансування, формується ринкова ціна на газ.

Для учасників ринку природного газу та населення України в цілому, як кінцевих споживачів і платників за ресурс, - це вагомий крок до формування більш справедливої ціни на газ".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!