ДУМКИ

Ігор Попов : Зе-команда зараз працює за сценарієм ігнорування заяв Заходу і просування свого плану

17-09-2020 14:09

0

Ігор Попов

народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього

Ситуацію з українськими антикорупційними органами, які у нас як би є, але ефекту від них не видно, проаналізував для видання «Коментарі» народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов

"Парламент проголосував за новий склад комісії з відбору керівника Спеціалізованої антіркоррупціонной прокуратури (САП). Даний склад комісії не влаштовував західні посольства і представників грантових організацій.

Рішення Конституційного Суду про неконституційність створення Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і призначення його директора - також були розкритиковані "західним лобі".

При цьому нові антикорупційні органи протягом 5 років не змогли розкрити або навіть помітити найбільші корупційні схеми, а всі резонансні справи були потім тихо закриті.

Офіс президента, судячи за непрямими ознаками, планує або включити НАБУ до складу Державного бюро розслідувань (ДБР), або замінити керівництво на "своїх" людей. Справи про корупцію є ефективним важелем тиску на вищих посадових осіб, і боротьба за контроль цього важеля йде досить серйозна.

МВФ в будь-якому випадку відклав надання чергового траншу нової кредитної програми (раніше в МВФ заявили, що підтримка України залежить від незалежності антикорупційних органів - ред.). За оцінками економістів, в цьому році шансів на отримання грошей немає. Тому Зе-команда зараз працює за сценарієм ігнорування заяв Заходу і просування свого плану.

Можливо, Соломоновим рішенням була б легалізація кадрових побажань і призначення компромісної фігури. Ігри в "незалежні кадрові комісії" показали свою неефективність і були прикриттям для реальних політичних інтересів. Може пора вже просто провести прямі переговори між Офісом президента і лобістами Заходу? Підібрати компромісну кандидатуру директора і сформулювати конституційні зміни в закон, які влаштували б обидві сторони, з формуванням системи стримувань і противаг за механізмами контролю та звільнення".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!