ДУМКИ

Тарас Козак : Нульове декларування - навіщо це Україні, що важливо врахувати

18-09-2020 17:09

0

Тарас Козак

президент Інвестиційної групи "УНІВЕР"

Президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак висловив виданню "Коментарі" думку щодо законопроекту про нульову декларацію (або про амністію капіталів), який обіцяють незабаром розглянути у Верховній Раді

"Закон про нульове декларування необхідний. Величезна кількість представників українського бізнесу стикаються з тим, що не можуть проводити свої звичні операції в банківській системі. Далеко не у всіх є декларації минулих років, де були б вказані суми, які відповідають їхнім нинішнім активам.

Ми розуміємо, що в українських умовах гроші, які були зароблені в 90-х або на початку нульових, бізнес вважав за краще не показувати. Тоді податкова служба працювала слабо, правоохоронні органи були криміналізовані, політика вищої влада не була чесною. За тих обставин бандити мали доступ майже до всієї інформації. І показувати свій дохід було просто небезпечно.

Тому багато активів забирали в тінь, в тому числі - в офшори. В Україні ж їх тримали в готівці або вкладали в майно.

Зараз, коли вступив в силу закон про посилений фінансовий моніторинг, провести операції з не задекларованими коштами майже неможливо. Це зірвало ряд важливих угод. Банк зупиняє платежі, не хоче проводити операції. Нульове декларування, яке ще називають амністією капіталів (коли ти показуєш весь прихований раніше дохід, сплачуючи частину з нього в казну, після чого декларуєш вже все і завжди - ред.), допомогло б цей шлагбаум підняти. В офіційну економіку при цьому влився б великий потік коштів, які зараз в тіньовому секторі.

Про важливість цього закону говорять не перший рік. В даний момент, наскільки мені відомо, є ряд напрацювань, які дозволяють вирішити раніше виділені експертами проблемні моменти.

У зв'язку з цим цікаво:

1. За якою ставкою будуть декларуватися активи, в залежності від їх типу. Якщо це гроші - чи потрібно буде їх вносити на банківський рахунок і тримати там якийсь час?

2. Якщо гроші за кордоном - така ж ставка як для "внутрішніх", або - підвищена? Чи потрібно буде їх в обов'язковому порядку повертати в Україну? 

3. Нерухомість, земля, корпоративні права - як декларувати такі активи? Який буде відсоток на декларування всього цього, які умови?

Окремий момент, якщо мова про чиновників. Є бізнесмени, які зараз при владі. Їх дохід більш-менш зрозумілий. А є люди, які все життя - на держслужбі, але мають непорівнянний з цим дохід. Чи можуть такі люди скористатися нульовим декларуванням на загальних підставах? Або тут повинні бути якісь посилені заходи?

З іншого боку - вони можуть завжди записати активи на своїх родичів. Чи варто це оподатковувати по вищій ставці? І як бути в ситуації, якщо, наприклад, у бізнесвумен родич - чиновник. Адже вона сама заробляє. Як визначити, де там чий дохід - явний і прихований?

Цікаво, як розв'яжуть вузли цих питань.

А закон такий - однозначно потрібен. І потрібен був ще вчора ..."



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!