ДУМКИ

Наталія Землянська : Українська влада веде небезпечні ігри з Фондом по боротьбі з коронавірусом

18-09-2020 19:09

0

Наталія Землянська

голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців

На адресу української влади лунають звинувачення, що кошти з Фонду по боротьбі з коронавірусом витрачаються неефективно і непрозоро. Чи є грунт для подібних тверджень? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділилася голова Всеукраїнської профспілки працівників виробництва і підприємців Наталія Землянська

"Я вважаю, що підстави для подібних звинувачень є.

Якщо говорити про непрозорість використання цих коштів - достатньо звернути увагу на невідповідність заяв різних високопосадовців стосовно використання ресурсів Фонду.

В залежності від джерела, відсоток використаних ресурсів може коливатися від 13% (Міністерство фінансів та Державна казначейська служба України) до 100%.

Такі розбіжності в першу чергу демонструють відсутність консолідованої позиції українського уряду.

Якщо говорити про нецільове використання коштів, то тут варто зауважити, що створення Фонду, низки його підрозділів, рух коштів через урізання фінансування інших сфер, тощо - це все бухгалтерія. Державний бюджет - один. По суті, байдуже, як називати ці кошти і з якого рядка Держбюджету в який переводити. Проблему з його дефіцитом це не вирішить.

Стосовно неефективного використання ресурсів Фонду - тут варто відзначити 3 млрд. гривень доплат співробітникам МВД та прийняття законопроекту 3509.

Цей проект, що передбачає спрямування коштів на проект “Велике будівництво” (будівництво доріг, їх реконструкція, тощо), став можливим завдяки парламентській більшості.

І якщо говорити про покарання винних, то монобільшість мала б означати ще й моновідповідальність.

Експерти застерігають, що таке нецільове використання коштів може обернутися розмаїттям корупційних схем та збільшити "діру" в державному бюджеті до сотень мільярдів гривень".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!